Giovanna Masala vertelt over de veiligheid en vraagt ondernemers alert te zijn.
Giovanna Masala vertelt over de veiligheid en vraagt ondernemers alert te zijn. Foto: Trudy Kroese

Ondernemers uit Diemen krijgen informatie over veiligheid

In Veilinghuis De Eland is vorige week dinsdagavond de netwerkbijeenkomst Vaart in Diemen gehouden. Het thema was 'Veiligheid'.

DIEMEN Vaart in Diemen werd georganiseerd door Ondernemend Diemen en de gemeente Diemen. Het was de zevende editie van de netwerkbijeenkomst.

Er waren een kleine honderd ondernemers, onder wie zzp'ers, op de netwerkbijeenkomst afgekomen. Vaart in Diemen startte met een buffet. De bezoekers konden genieten van het prachtige veilinghuis aan de Weesperstraat en konden tijdens het eten alvast contact met elkaar leggen. Daarna opende de voorzitter van Ondernemend Diemen Joop Saan de bijeenkomst.

Onder de sprekers waren burgemeester Erik Boog en Giovanna Masala, wijkagent Industriegebied van de politie Diemen/Ouder-Amstel. De burgemeester vertelde over de pilot van project Scheerlicht dat in Diemen-Noord is gehouden. "Met Scheerlicht is een integrale aanpak ontwikkeld en worden signalen van fraude, misstanden en criminaliteit beter met elkaar gedeeld. Er wordt vervolgens actief gecontroleerd door middel van gerichte adrescontroles en de misstanden worden gestopt. Dit leidt ook tot diverse strafrechtelijke onderzoeken. Tijdens de pilot in Diemen- Noord kwam er veel naar boven zoals mensenhandel, identiteitsfraude, uitbuiting, grootschalige hennepteelt en gedwongen prostitutie. Daders van misdrijven worden aangepakt, slachtoffers worden geholpen", aldus Boog. "Door project Scheerlicht zijn inmiddels 39 woningen beschikbaar gekomen voor woningzoekenden die (legaal) in Diemen willen wonen. Het gaat hierbij vooral om woningen waarvan de huur door de verhuurder is opgezegd. Erg belangrijk, aangezien de woningnood in Diemen erg groot is en de woningen weer gebruikt kunnen worden waar ze voor bedoeld zijn: rechtmatige bewoning." Boog gaf aan dat project Scheerlicht nu wordt voortgezet en uitgebreid naar de andere wijken en de bedrijventerreinen van Diemen. Hij vroeg de ondernemers om alert te zijn op misstanden en die onmiddellijk te melden. In panden op de bedrijventerreinen in Diemen zijn bijvoorbeeld hennepkwekerijen aangetroffen. Hij wees de aanwezigen op de folders die er tijdens Vaart in Diemen lagen, waarin wordt aangegeven welke signalen op de aanwezigheid van een hennepkwekerij in een pand kunnen wijzen.
Giovanna Masala vertelde onder andere over de noodzaak om bedrijfspanden goed te beveiligen. Inbrekers slaan uiteraard het liefst toe bij panden die niet of nauwelijks zijn verlicht en niet zijn voorzien van camera's. Dit maakt de pakkans kleiner. Zij vroeg de aanwezige ondernemers om in het geval van onraad of een verdachte situatie onmiddellijk contact op te nemen.

Joop Saan opent bijeenkomst.