De stoomboot arriveert bij de loswal.
De stoomboot arriveert bij de loswal. Foto's: Trudy Kroese

'Open, open, open' en toen kwam de stoomboot

Sinterklaas is zaterdag in Diemen aangekomen. Er stonden veel kinderen met hun ouders en soms ook grootouders langs beide kanten van de Weespertrekvaart. De goedheiligman bezocht nadat hij aan wal was gestapt het Diemerplein. Ook bracht hij een bezoek aan de drie winkelcentra.

DIEMEN Het programma rond de intocht van Sinterklaas begon dit jaar al vroeg. Entertainer Martin Williams bracht de sfeer er vanaf 09.30 uur in.

Het was koud, maar dat deerde de bezoekers niet. Warm ingepakt stonden zij op de kade.

Een groot aantal kinderen had een tenue van Zwarte Piet aan, sommige waren geschminkt. Enkele kinderen hadden een sinterklaaspakje aan. Martin Williams vertelde dat er in Diemen heel veel lieve kinderen wonen. Dat is zeker waar.

Martin Williams en de kinderen probeerden de komst van de Sint te versnellen. "Open, open, open", klonk het. De hoop was dat de Diemerbrug omhoog zou gaan.

Rond 10.30 uur werd het wachten beloond. De Diemerbrug ging omhoog en de stoomboot uit Spanje kwam eraan. Net als in voorgaande jaren voer de boot vlak langs beide kades zodat de kinderen goed zicht hadden op de sint en zijn Pieten.

Op de loswal werd de goedheiligman welkom geheten door burgemeester Erik Boog en kinderburgemeester Nilaya Holwijn. Sinterklaas vertelde dat hij blij was om weer in Diemen te zijn en dat hij zich op een dag als deze weer jong voelt. De vraag hoe oud de sint is blijft moeilijk te beantwoorden. De sint had veel Pieten bij zich: Zwarte Pieten en roetveegpieten. De kleur van de Pieten maakte de kinderen helemaal niets uit. Zij genoten enorm van de intocht en dat was het belangrijkste.

Sinterklaas stapte in een brandweerauto die hem naar het Diemerplein bracht, waar een echt sinterklaasfeest losbarstte. Na een rondleiding door winkelcentrum Diemerplein bracht Sint Nicolaas ook een bezoek aan de winkelcentra in Diemen-Noord en Diemen-Zuid.

Sinterklaas en de Hoofdpiet op het Diemerplein.
Een bezoek aan winkelcentrum Diemen-Noord.
En aan winkelcentrum De Kruidenhof.
De sint begroet kinderen.