Weesperstraat kijkrichting west. Foto G. Akkerman, 1963.
Weesperstraat kijkrichting west. Foto G. Akkerman, 1963.

Jan Wolkers in Diemen (1)

Een inspiratiebron voor grote schrijvers lijkt Diemen nooit geweest. Toch valt dat wel mee. Gerard Reve wandelde op zondag vaak met zijn opa naar het dorp om er wat te drinken en te snoepen. Later zocht Gerard heimelijk soms een plekje achter in de Petruskerk. Ger Verrips liet zich door Frits Reurekas rondleiden bij de Diem om ter plaatse een goede indruk te krijgen om een oorlogsscène te beschrijven. Frits Grönloh, alias Nescio, werd niet altijd vrolijk van Diemen, maar zijn herinneringen aan de wandelingen door Diemen en de rododendrons in de Weesperstraat kreeg hij nooit uit zijn hoofd.

In 1840 laat Jacob van Lennep zijn personage Van Baalen klagen over de zeer slecht onderhouden weg van Diemerbrug naar Weesp. Hij had weleens gedacht dat hij de rit er niet levend af zou brengen: "Ik ben ervan overtuigd dat mijn rijtuig ervan gelust heeft."

In 'Horrible Tango' komt Jan Wolkers in Diemen terecht. Bij toeval. In juli 1967 vraagt sigarenwinkelier Sacksioni in de Rijnstraat hem of hij niet een baantje weet voor een man uit Guadeloupe. In een koffiehuis in de buurt wordt Wolkers naar een papierhandel vlak bij de Weesperstraat in Diemen verwezen.