Verdachten brandstichting niet vrij

Diemen Simona I. (24) en Rachid V. (27), twee van de verdachten van de brandstichting in de nacht van 18 op 19 juli 2017 in een van de studentenflats aan de Rode Kruislaan, worden niet vrijgelaten.

De advocaten van het tweetal verzochten dinsdagochtend tijdens een zitting van de rechtbank om invrijheidstelling van hun cliƫnten. De advocaat van V. zei dat de verdenking onder meer gebaseerd is op de verklaringen van twee getuigen, onder wie de beschermde anonieme getuige. De raadsman stelt grote vraagtekens bij de betrouwbaarheid van deze twee getuigen, omdat het hier zou kunnen gaan om twee premiejagers die aasden op het tipgeld dat door de politie beloofd werd. Ook zouden de persoonlijke omstandigheden van beide verdachten het rechtvaardigen om de strafzaak in vrijheid af te wachten. Eventueel met een enkelband, zoals de advocaat van V. opperde. De rechtbank wees het verzoek van de verdediging af. Volgens haar zijn er nog voldoende ernstige bezwaren. Daarnaast heeft de flatbrand grote impact gehad op de nabestaanden en de maatschappij, waardoor het persoonlijk belang van de verdachten ondergeschikt is aan het maatschappelijke belang.

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen drie verdachten van de flatbrand is hoogstwaarschijnlijk volgend jaar januari.

3