Bij station Diemen-Zuid is extra toezicht.
Bij station Diemen-Zuid is extra toezicht. Foto: Trudy Kroese

Sinds maandag extra beveiliging bij station Zuid

De gemeenteraad heeft een besluit genomen voor extra toezicht bij station Diemen-Zuid en omgeving.

DIEMEN Er is tot en met maart 2019 extra toezicht door particuliere beveiligers bij station Diemen-Zuid en omgeving. Het gaat om toezicht op werkdagen en in de weekeinden van 17.00 tot 24.00 uur. Dit heeft de gemeenteraad donderdag besloten. Er werden diverse moties aangenomen.

Het besluit is een gevolg van een motie die door de VVD, Ons Diemen, Leefbaar Diemen, Ouderenpartij Diemen en het CDA werd ingediend. De fractie van D66 steunde de motie. Ook in de winter van 2017-2018 was er extra toezicht door particuliere beveiligers bij station Diemen-Zuid en omgeving. De indieners van de motie wezen erop dat veel bewoners zich nog steeds zorgen maken over hun veiligheid als ze bij duisternis naar het station lopen. Ook is de herinrichting van het stationsgebied nog niet voltooid. D66 hoopt dat het inzetten van extra uren voor particuliere beveiliging in de winter van 2019-2020 niet meer nodig is, omdat de herinrichting van het stationsgebied dan klaar is. De gemeenteraad vroeg in de motie om vanaf december extra uren toezicht in te zetten, burgemeester Erik Boog heeft inmiddels besloten om afgelopen maandag hier al mee te starten.

De gemeenteraad wil dat de schoolpleinen in Diemen groener worden. De gemeenteraad heeft hierover een motie aangenomen die was ingediend door GroenLinks, Ouderenpartij Diemen, Ons Diemen, D66 en het CDA. De PvdA stemde voor de motie. De partijen die de motie indienden en steunden, gaven aan dat schoolpleinen nu vooral uit stenen bestaan. De motie verzoekt het college van B en W om te onderzoeken of bestaande schoolpleinen (deels) groener kunnen worden en bij de bouw van de brede school in Holland Park in ieder geval een deel van het schoolplein groen in te richten. De gemeenteraad nam unaniem een motie aan die er op termijn toe moet leiden dat de maximumsnelheid op snelwegen die door of langs woonwijken gaan, wordt verlaagd van 100 kilometer per uur naar 80 kilometer per uur. Dit zal een positieve invloed hebben op het leefklimaat in Diemen.

Ook werd een motie van de PvdA, Leefbaar Diemen, GroenLinks, D66, VVD en Ouderenpartij Diemen aangenomen om een plan te ontwikkelen dat tot gevolg moet hebben dat er in Diemen een zonneweide komt. Dit moet ook inwoners die niet over een koop- of huurwoning beschikken waar op het dak zonnepanelen kunnen worden geplaatst, de mogelijkheid geven hun steentje bij te dragen aan verduurzaming en energietransitie. De fracties van het CDA en Ons Diemen stemden tegen. De gemeenteraad nam ook unaniem een motie aan om in 2019 te komen met een raadsvoorstel voor het verfraaien van diverse plekken in Diemen. Dit kan bereikt worden door professionele kunstuitingen.

De motie van de VVD, Ons Diemen en Ouderenpartij Diemen om de gemeenteraad jaarlijks te rapporteren over hoeveel Diemenaren zonder werk aan duurzaam werk zijn geholpen, werd eveneens unaniem aangenomen.

Het amendement van de VVD en Ons Diemen om 150.000 euro in plaats van 75.000 euro uit te trekken voor project Scheerlicht kreeg geen steun. Burgemeester Boog had vorige week al uitgelegd dat de gemeente middels andere posten meer geld dan 75.000 euro uitgeeft voor dit project dat ondermijnende criminaliteit moet tegengaan.

Motie over groenere schoolpleinen aangenomen