GroenLinks wil dat schoolpleinen groener worden.
GroenLinks wil dat schoolpleinen groener worden. Foto: Trudy Kroese

VVD en Ons Diemen willen meer geld voor 'Scheerlicht'

De gemeenteraad heeft donderdag over de begroting van 2019 gesproken. Er werden diverse amendementen en moties ingediend.

DIEMEN De VVD en Ons Diemen hebben tijdens de algemene beschouwingen veel aandacht besteed aan veiligheid. De partijen hebben een amendement ingediend om het budget voor project Scheerlicht te verdubbelen.

Project Scheerlicht is erop gericht om ondermijnende criminaliteit terug te dringen. De partijen zijn van mening dat de noodzaak van project Scheerlicht duidelijk is en dat dit naast het terugdringen van criminaliteit ook kan leiden tot het vrijkomen van illegaal gebruikte (sociale) huurwoningen.

Het college van B en W trekt 75.000 euro per jaar uit voor project Scheerlicht. De VVD en Ons Diemen willen dit bedrag verdubbelen tot 150.00 euro per jaar en dit geld in mindering brengen op de posten Citymarketing en Diversiteit. Die krijgen dan respectievelijk 60.000 euro in plaats van 100.00 euro en 45.000 in plaats van 80.000 euro.

Burgemeester Erik Boog legde uit dat er meer geld wordt uitgetrokken voor project Scheerlicht. "De genoemde 75.000 euro is niet het jaarbudget voor Scheerlicht. Voor Scheerlicht is meer geld en formatie beschikbaar. De genoemde 75.000 euro is de gevraagde financiering voor de projectleider voor vier jaar bestaande uit 60.000 euro formatie en 15.000 werkbudget. Daarnaast worden bestaande budgetten en formatie bij diverse teams ingezet voor deze aanpak. Ook zal een deel van de gevraagde uitbreiding van Burgerzaken en de juridische ondersteuning ingezet worden voor de uitbreiding van Scheerlicht. Verder komt er binnen de AM regio ondersteuning beschikbaar en wordt budget bij de provincie aangevraagd. De aanpak levert ook geld op, waardoor er sprake kan zijn van een businesscase, waarbij kosten gedekt worden door opbrengsten. Zoals op blz. 35 van de begroting is aangegeven, zijn er wellicht nog aanvullende middelen noodzakelijk. Dit zal moeten blijken uit het plan van aanpak dat thans wordt opgesteld. Als dat het geval is, komen we hierop nog terug bij de gemeenteraad."

De VVD en Ons Diemen dienen donderdag (vanavond) een motie in waarin het college van B en W wordt gevraagd om te onderzoeken en te onderbouwen of de uitbreiding van de beveiliging van station Diemen-Zuid door particuliere beveiligers van december 2018 tot en met maart 2019 kan worden voortgezet. Het betreft hier toezicht op doordeweekse dagen tot 24.00 uur en in de weekeinden van 17.00 tot 24.00 uur.

De VVD en Ons Diemen zijn van mening dat veel inwoners van Diemen zich nog steeds zorgen maken over hun veiligheid, vooral als zij bij duisternis van en naar het station in Diemen-Zuid gaan. Ook wijzen de partijen erop dat de herinrichting van de stationsomgeving nog verre van gereed is. De Ouderenpartij Diemen zal de motie ondertekenen.

GroenLinks wil groenere schoolpleinen

De VVD en Ons Diemen hebben een motie ingediend die tot gevolg moet hebben dat alle nieuw te bouwen appartementen levensloopbestendig worden. Dus met lift, zonder drempels en rolstoeltoegankelijk. Wethouder Scholten van Wonen gaf aan dat hier al rekening mee wordt gehouden in het Bouwbesluit 2012.

De PvdA wil dat er in Diemen een zonneweide komt. Een zonneweide moet inwoners van Diemen die geen zonnepanelen op het dak van hun koop- of huurwoning kunnen plaatsen de mogelijkheid geven om hun steentje bij te dragen aan verduurzaming en energietransitie. De partij heeft hierover een motie ingediend.

Nico Portegijs, fractievoorzitter van de PvdA: "De bedoeling is dat mensen een aantal zonnepanelen kopen en vervolgens profiteren van de revenuen. Óf financieel óf doordat zij gebruik kunnen maken van de stroom die door hun zonnepanelen wordt opgewekt. De technische details moeten nog worden uitgezocht." Portegijs denkt dat het mogelijk is om een zonneweide aan te leggen aan de zuidkant op een talud van een spoorweg of snelweg.

Maximumsnelheid

De PvdA, Ouderenpartij Diemen en Ons Diemen dienden een motie in die ertoe moet leiden dat de maximumsnelheid op snelwegen die door of langs woonwijken in Diemen gaan wordt verlaagd van 100 naar 80 kilometer per uur.

Wethouder Jeroen Klaasse van D66 maakte bekend dat het tweede Huis van de Buurt in wijkcentrum Het Noorderlicht aan het Gruttoplein komt. Stichting Welzijn Diemen wordt nauw betrokken bij de invulling van dit Huis van de Buurt. Klaasse hoopt nog dit jaar met een voorstel te komen voor het realiseren van een vierde veld voor SV Diemen en twee hockeyvelden voor Hockeyclub Diemen. De fractie van de VVD stelde hier vragen over.

D66 diende een motie in over een burgeramendement. Die motie moet tot gevolg hebben dat inwoners van Diemen via het indienen van een burgeramendement invloed kunnen uitoefenen op besluiten van de gemeenteraad.

Fraaier

GroenLinks diende een motie in die tot uitkomst moet hebben dat schoolpleinen groener worden. De partij wil een onderzoek naar hoe bestaande schoolpleinen groener kunnen worden en wil dat het schoolplein van de nieuw te bouwen brede school in Holland Park in ieder geval voor een deel groen wordt ingericht.

Het CDA diende een motie in voor het verfraaien van diverse plekken in Diemen door het aanbrengen van graffiti door een professionele kunstenaar.

Leefbaar Diemen diende geen moties of amendementen in. "Eerst maar eens kijken hoe onze vorige moties over Airbnb en de pastorie uitgevoerd gaan worden. Het mooiste succes voor ons is dat de motie over toeristenbelasting (die omhoog gaat) toch wordt uitgevoerd", aldus fractievoorzitter Jan Sikking.