Frank Demian leerde op relatief late leeftijd gitaar te spelen.
Frank Demian leerde op relatief late leeftijd gitaar te spelen. Foto: Trudy Kroese

Diemenaar Frank Demian neemt tweede cd op: 'Till The Oceans Flood'

Frank Demian (44) heeft zijn tweede cd uitgebracht: 'Till The Oceans Flood'. De gepassioneerde zanger vertelt over zijn muziek.

DIEMEN Frank Demian is al sinds de jaren 90 actief als muzikant. Hij schreef honderden liedjes, treedt regelmatig op en heeft twee cd's uitgebracht.

Frank Demian is de artiestennaam van Jeroen de Jong. De Diemenaar bracht in 2015 het album 'Late In The Morning' uit. Zijn inspiratiebronnen voor de muziek op dat album waren de artiesten The Beach Boys, Neil Young en Kate Bush. 'Till The Oceans Flood' is een divers album. Frank toont zich meer dan een klassieke singer-songwriter. Hij maakt ook de cross-over met stijlen als country, reggae, jarentachtigpop en doowop. Frank is in het dagelijks leven wateradviseur bij de gemeente Amsterdam. De titel van zijn laatste cd is dan ook een knipoog naar zijn werk.

De thema's die op zijn debuutalbum overheersten waren onbereikbare liefdes, heimwee en surfen. Op 'Till The Oceans Flood' hoort de muziekliefhebber dat Frank inmiddels de liefde heeft gevonden. Maar uiteraard is er ook de sfeer van melancholie, vaak de basis voor prachtige songs. Frank is al sinds zijn tienerjaren een gepassioneerde liefhebber van muziek. Hij heeft een gevarieerde smaak die zich nog steeds ontwikkelt en uitbreidt. Behalve de genoemde inspiratiebronnen Neil Young, The Beach Boys en Kate Bush is hij ook in de ban geraakt van wereldmuziek. Die interesse werd versterkt tijdens zijn reizen naar onder meer India. Hij maakt op zijn recent verschenen album ook gebruik van een Indiaas instrument.

Hoewel Frank al sinds zijn jonge jaren in de ban is van muziek duurde het lang voordat hij besloot om zelf muziek te gaan maken. "Ik schreef als tiener al veel songteksten en besloot dat het leuk zou zijn als ik die op muziek zou kunnen zetten. Toen ik studeerde ben ik begonnen met gitaarspelen. Ik heb toen ook gitaarles genomen. Ja, ik ben inderdaad relatief laat begonnen met het maken van muziek."

In een tijd dat de meeste muziekliefhebbers vooral muziek streamen via bijvoorbeeld diensten als Spotify, heeft Frank er bewust voor gekozen om zijn muziek ook 'fysiek' uit te brengen en cd's te laten persen. "Een cd zie ik ook als belangrijk promotiemiddel voor het verkrijgen van optredens. Als ik ergens wil optreden, stuur ik altijd een cd naar de programmeur van de zaal."' Frank heeft de cd 'Till The Oceans Flood' opgenomen in de IJland Studio en Studio Americain. De cd is geproduceerd door Remko Schouten. Franks website is www.frankdemian.com.

De hoes van 'Till The Oceans Flood'.