Esther Shaya leest voor uit haar boek.
Esther Shaya leest voor uit haar boek.

Esther Shaya schrijft boek over Joodse echtpaar Harry en Sieny

Esther Shaya uit Diemen schreef het boek 'Harry & Sieny - Overleven in verzet en liefde'.

DIEMEN Esther Shaya (52) heeft de afgelopen jaren diverse verhalen gepubliceerd over de geschiedenis van het Joodse leven in Nederland.

Esther: "Mijn man en ik hebben een hotel aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam. Het gebouw heeft ook een achterhuis. Ik was benieuwd naar de geschiedenis van het gebouw en heb toen onderzoek verricht. Er kwamen indrukwekkende verhalen naar boven." Esther heeft vijf verhalen over het Joodse leven in Amsterdam geschreven die zijn gepubliceerd in de boekenserie 'Joodse Huizen'. Zij kwam via Gert Jan de Vries van Gibbon Uitgeefagentschap in contact met Harry Cohen en Sieny Cohen-Kattenburg. Esther schreef een dubbelbiografie over hun jeugd, over hun ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de periode daarna. Het echtpaar is inmiddels 98 en 94 jaar oud en woont in Amsterdam.

Esther vertelt in het kort de geschiedenis van het Joodse echtpaar. Harry werkte in de Tweede Wereldoorlog als koerier voor de Joodse Raad en moest daarom dikwijls in de Hollandse Schouwburg aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam zijn. Hier werden door de Duitse bezetter Joden bijeengebracht in afwachting van hun transport naar een concentratiekamp. Sieny werkte in de kindercrèche tegenover de Hollandse Schouwburg, waar Joodse kinderen werden ondergebracht. Ze werkte in het geheim mee aan de redding van zeker 600 kinderen. Harry en Sieny leerden elkaar kennen in het voorjaar van1943 en trouwden op 28 juni van dat jaar. In september 1943 doken ze onder in de Haarlemmermeer. In een huisje van vier bij zes meter woonden maar liefst achttien mensen. Het echtpaar overleefde de oorlog, maar verloor bijna hun gehele familie.
Het boek is niet alleen een verhaal over hun jeugd en over de bijzondere wijze waarop ze elkaar ontmoetten, het gaat ook over de decennia die volgden. "Harry en Sieny waren bang dat de Derde Wereldoorlog zou uitbreken en dat zij opnieuw zouden worden vervolgd. In 1953 zijn zij naar New York verhuisd en hebben daar zeven jaar gewoond. Daarna hebben zij veertien jaar in Mexico gewoond. In 1975 keerden zij terug naar Nederland", aldus Esther. Het duurde lange tijd voordat Harry en Sieny over hun vreselijke ervaringen in de Tweede Wereldoorlog en hun verdriet konden praten. "Daar zijn zij aan het begin van de jaren tachtig mee begonnen. Harry en Sieny gaven interviews voor diverse media en vertelden hun verhaal op basis- en middelbare scholen. Dat zij in die tijd een kleinzoon kregen, speelde daarbij een grote rol. Zij wilden dat hij in een tolerante en verdraagzame wereld zou leven en dat er nooit meer zoiets zou gebeuren als in de Tweede Wereldoorlog." Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft donderdag 18 oktober jl. het eerste exemplaar van het boek van Esther Shaya in ontvangst genomen. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst in het Stadsarchief van Amsterdam in de Vijzelstraat.

Harry en Sieny waren bang voor Derde Wereldoorlog