De Wmo-raad, links Wilfred van der Wateren.
De Wmo-raad, links Wilfred van der Wateren. Foto: Trudy Kroese

Wmo-raad volgt beleid gemeente op de voet

De Wmo-raad is op zoek naar nieuwe leden. Voorzitter Wilfred van der Wateren vertelt over de activiteiten van de Wmo-raad.

DIEMEN De Wmo-raad bestaat uit betrokken inwoners van Diemen die het beleid en de uitvoering van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) in de gemeente kritisch volgen.

De Wmo wordt uitgevoerd door gemeenten. Uitgangspunt is dat iedereen kan meedoen in de samenleving en zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven. De meeste mensen kunnen hier zelf voor zorgen. Mensen die dat niet kunnen door ziekte, ouderdom of een handicap kunnen terecht bij de gemeente in De Brede HOED.

Wilfred van der Wateren is voorzitter van de Wmo-raad. Hij werd in januari 2011 lid en is sinds 1 januari 2016 voorzitter. "De Wmo-raad houdt zich bezig met het beleid en de uitvoering van de Wmo in Diemen. Wij behandelen dus geen gevallen van individuele personen. Wij krijgen alle gemeentelijke stukken die betrekking hebben op de Wmo en lezen die kritisch. Daarnaast geven wij gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente."

Het werk van de Wmo-raad is divers. De leden houden zich bezig met beleidsstukken, die vaak betrekking hebben op praktische zaken als hulp bij huishouden, individuele begeleiding, dagbesteding, hulpmiddelen zoals rolstoelen en scootmobiels en het aanpassen van woningen door bijvoorbeeld het installeren van een traplift of een aanpassing van de badkamer. De Wmo-raad komt tien keer per jaar bijeen in het gemeentehuis. De beleidsmedewerker van de gemeente die verantwoordelijk is voor de Wmo is altijd bij het overleg aanwezig. Zo nu en dan schuift de verantwoordelijke wethouder Jeroen Klaasse aan.

Van der Wateren is tevreden over het functioneren van de Wmo in Diemen. "Wij volgen het beleid en de uitvoering kritisch, maar stellen vast dat er in Diemen veel goed is geregeld. De Brede HOED is een duidelijke aanwinst. Wij hebben indertijd ook advies gegeven over De Brede HOED." De beleidsmedewerker van de gemeente is eveneens van mening dat De Brede HOED goed functioneert. "Mensen komen met hun vraag in De Brede HOED. Zij worden dan naar de juiste instantie verwezen."

De Wmo-raad is op zoek naar vier nieuwe leden. Van der Wateren: "Leden van de Wmo-raad worden voor een periode van vier jaar benoemd. Daarna mogen zij nog een periode van vier jaar lid zijn. Ik stop zelf met ingang van januari 2019 en nog een aantal leden van de Wmo-raad stopt binnen afzienbare tijd. Wij zijn op zoek naar betrokken inwoners van Diemen die affiniteit hebben met zaken die betrekking hebben op de Wmo."

Informatie: diemen.nl. Geïnteresseerden kunnen een e-mail sturen naar wmoraad@diemen.nl.