Het affiche van 13 in Diemen
Het affiche van 13 in Diemen Foto: Allard Faas

Foto-expositie 13 in Diemen van Allard Faas in gemeentehuis

DIEMEN In het gemeentehuis zijn vanaf vrijdag 26 oktober 13 foto's van 13 jongeren van 13 jaar uit Diemen te zien. Het betreft de expositie van het project '13 in Diemen' van Allard Faas. De officiƫle opening vindt plaats op dinsdag 30 oktober.

Allard Faas is regisseur en fotograaf. Hij huurt samen met zijn partner Cora Bronkers, die beeldredacteur is, tijdelijk de pastorie van de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden aan de Hartveldseweg. Zij werken daar en organiseren er regelmatig activiteiten. Allard en Cora hebben drie kinderen en wonen sinds ruim twee jaar in het centrum van Diemen. Allard: "Ik liep al langer met het idee rond om een serie portretten van jongeren van 13 in Diemen te maken. 13 is eigenlijk een vreemde leeftijd. Je bent dan overal te groot voor, maar ook overal te klein voor. Jongeren van 13 fietsen Diemen uit om naar de middelbare school in Amsterdam te gaan, maar over vijf jaar zijn zij 18 jaar en kunnen zij bijvoorbeeld lid worden van de gemeenteraad en belangrijke besluiten nemen."
Faas was een van de winnaars van de Daarom Diemen Challenge en kreeg een financiƫle bijdrage om zijn project te realiseren. "Die bijdrage was fijn omdat ik zo'n project anders niet of veel kleiner had moeten doen. Nu heb ik bijvoorbeeld met een middenformaat camera kunnen fotograferen, waardoor de foto's enorm veel detail hebben." Het was niet makkelijk om de jongeren te bereiken, want Allard heeft zelf geen kinderen in die leeftijd. "Het moeilijkst waren de eersten, daarna kwamen er vrienden van vrienden die het ook leuk vonden om mee te doen. Naarmate het project meer bekendheid kreeg, werd er ook gereageerd op oproepjes." De expositie is tot en met 16 november te zien tijdens de openingstijden van het gemeentehuis: op werkdagen van 08.00 tot 16.30 uur.