'Fusieplan prullenbak in'

DIEMEN Het college van B en W is onaangenaam verrast door de fusieplannen van burgemeester Eenhoorn van Amstelveen. Het Diemense gemeentebestuur ziet niets in een grootschalige herindeling in de regio. Volgens burgemeester Boog mag het fusieplan dan ook meteen de prullenbak in.

Eenhoorn heeft vorige week namens Amstelveen gepleit voor één grote Amstelland-gemeente, bestaande uit Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel zonder Duivendrecht. Voor Diemen en Duivendrecht lijkt Amstelveen te zinspelen op een toekomst bij Amsterdam.

Burgemeester Boog: "Wij als gemeentebestuur van Diemen zien niets in een grootschalige herindeling in de regio. Diemen bij Amsterdam of verdwijnen in één grote Amstelland-gemeente? Nee, dat zien wij niet zitten en dat is ook niet nodig. Onze bestuurskracht om zelfstandig te kunnen blijven is goed. Diemen groeit en heeft een stabiel en ambitieus bestuur. Wij vinden een gemeente dicht bij de mensen en met korte lijnen naar de samenleving belangrijk."

Samenwerken

"En natuurlijk: samenwerken met andere gemeenten en partners moet in deze tijd en dat doen we dan ook. Daarbij kijken wij bij elke opgave op welke schaal wij het meest effectief kunnen samenwerken. Daarom werken wij op sommige terreinen met Ouder-Amstel en Uithoorn samen, en op andere gebieden met Amsterdam. Ook in het Amstelland-Meerlanden-verband en in de Metropoolregio Amsterdam zoeken wij de verbinding. Wij investeren in die samenwerking en willen altijd kijken hoe wij die kunnen versterken. Maar ondersneeuwen in een grote fusiegemeente of bij een stadsdeel van Amsterdam gevoegd worden? Dat lijkt ons absoluut niet in het belang van de inwoners van Diemen", aldus Boog.

Boog noemt het pleidooi vanuit Amstelveen voor een grote fusiegemeente ook opvallend. "Blijkbaar voelt Amstelveen zich onmachtig en onzeker."

5