Elke dag een uur bewegen is goed voor hersenen.
Elke dag een uur bewegen is goed voor hersenen. Foto: Trudy Kroese

Lezing over bewegen bij PCOB

DIEMEN Prof. dr. Erik Scherder geeft op donderdag 25 oktober tijdens de ledenbijeenkomst van de afdeling Diemen van de ouderenbond PCOB een lezing: 'Hoe blijven uw lichaam en hersenen langer fit door bewegen?'

De lezing vindt plaats in de kerk De Ontmoeting in de Schoolstraat 8 en duurt van 14.00 tot uiterlijk 16.00 uur. De zaal gaat om 13.30 uur open.

Erik Scherder is hoogleraar neuropsychologie aan de VU Amsterdam en hoogleraar bewegingswetenschappen in Groningen. Hij doet al lange tijd onderzoek naar het belang van lichaamsbeweging. "Bewegen is niet alleen goed voor de lichamelijke conditie, maar ook voor je cognitie."

Elke dag een uur bewegen

Scherder geeft aan dat het voor iedereen - en dus zeker voor senioren - van groot belang is om genoeg te bewegen. "Het beste is om elke dag een uur lang onafgebroken te bewegen. Dus wandelen, fietsen of op een andere manier. De hond uitlaten is hiervan een goed voorbeeld. Het beste is om een hond uit te laten die flink doorloopt."

Levensstijl

Hij vertelt dat mensen die nu nog inactief zijn veel kunnen winnen door hun levensstijl te veranderen en een actiever leven te gaan leiden. Scherder, die op 1 december 67 jaar wordt, beweegt zelf ook veel. "Ik fiets elke dag minimaal een uur naar en van mijn werk aan de VU. En ook als ik patiƫnten bezoek maak ik gebruik van de fiets. En in de weekeinden beweeg ik ook minimaal een uur per dag."

Loek Stomps, waarnemend voorzitter en secretaris van de afdeling Diemen van de PCOB, over de lezing. "Wij zijn indertijd als PCOB door de VU benaderd om mee te doen aan een onderzoek van de heer Scherder. Een groot aantal leden heeft meegedaan aan het onderzoek. Als tegenprestatie geeft de heer Scherder deze lezing."