Tijdens de Landelijke Dag voor de Kinderburgemeesters werd 'de straat' intensief gebruikt.
Tijdens de Landelijke Dag voor de Kinderburgemeesters werd 'de straat' intensief gebruikt.

Veel activiteiten tijdens opening 'Straat van Diemen'

DIEMEN De publiekshal en raadszaal van het gemeentehuis zijn opnieuw ingericht. Op zaterdag 13 oktober 2018 om 11.15 uur zal burgemeester Erik Boog de heropening verrichten. Tussen 11.00 en 14.00 uur zijn er in het gemeentehuis tal van leuke activiteiten voor jong en oud.

De hal van het gemeentehuis is getransformeerd tot 'Straat van Diemen'. Die 'straat' loopt van de ingang van de voorkant van het gemeentehuis tot aan de ingang aan de achterzijde. In het concept van de 'Straat van Diemen' vormt de centrale hal een plek waar mensen gemakkelijk doorheen kunnen lopen, met aan weerszijden de voorzieningen en dienstverlening van de gemeente.

Verbinding

"De Straat van Diemen vormt de verbinding naar een afspraak of vergadering in het gemeentehuis en de voorzieningen buiten het gemeentehuis, zoals winkelcentrum Diemerplein en De Brede HOED. Zo staat de gemeente in dienst van de omgeving. Ook in de inrichting en decoratie komt de relatie met buiten tot uitdrukking. De tapijtvloer in de centrale hal bestaat uit 'straatsteentjes' en ook is er een groene wand met planten en hangt er een grote foto van het Diemerbos", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Servicepunt

Midden in de straat staat een centraal servicepunt. Hier helpt een gastvrouw/heer bezoekers met hun vraag. De publieksbalies zijn verlaagd; mensen hoeven niet meer te staan terwijl zij hun paspoort aanvragen, maar kunnen rustig even gaan zitten aan de lage balie.

De treincoupézitjes zijn geschikt voor korte overleggen

In de nieuwe inrichting zijn meer mogelijkheden voor persoonlijk contact tussen gemeente en inwoners. De plek van de oude receptiebalie is namelijk omgevormd tot multifunctionele wacht- en gespreksruimte. Zogeheten 'treincoupézitjes' faciliteren korte overleggen. Ook kan de ruimte voor andere doeleinden gebruikt worden omdat de zitelementen verplaatsbaar zijn.

Hergebruik

De gemeente spreekt dan wel over een nieuwe inrichting, maar lang niet alles is ook daadwerkelijk nieuw. Het hergebruik van materialen was een van de speerpunten in de opdracht voor het ontwerp van de Straat van Diemen. Zo is bijvoorbeeld het hout van de oude kastdeuren opnieuw gebruikt in de wanden bij de afdeling Burgerzaken en zijn de stoelen in de raadszaal opnieuw bekleed. En sommige onderdelen lijken bovendien weer als nieuw. Bijvoorbeeld de groene stoelen in de wachtruimte.

De herinrichting was noodzakelijk omdat de inrichting onvoldoende voldeed aan de huidige eisen voor Arbo, gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid, gebruikersmogelijkheden en uitstraling. De nieuwe inrichting biedt nieuwe mogelijkheden voor een duidelijke, vlotte en persoonlijke dienstverlening.

Een werkgroep van ambtenaren heeft bijgedragen aan het ontwerp van de 'Straat van Diemen'. De gemeente heeft hierbij hulp gekregen van een architect.

Door de groei van het aantal inwoners van Diemen neemt het aantal raadsleden in de toekomst toe. Het aantal plekken in de raadszaal is daarom uitgebreid. Bovendien heeft ook de raadszaal een multifunctioneel karakter gekregen. De tafels zijn verrijdbaar gemaakt zodat er verschillende opstellingen mogelijk zijn, bijvoorbeeld voor inloopbijeenkomsten en andere werkvormen.

Open dag

Iedereen is zaterdag welkom tussen 11.00 en 14.00 uur. Er zijn diverse activiteiten voor jong en oud. Het betreft onder andere straatmuziek (door Muziekschool Diemen), straatkunst ('Maak je eigen digital graffiti)' en streetdance (dansgroep Motion Dance Studio treedt op twee momenten op).

Met het oog op de toekomst is het aantal plekken in de raadszaal vast uitgebreid

Daarnaast vertellen medewerkers van de afdelingen Burgerzaken en het klantcontactcentrum de geïnteresseerden graag meer over de nieuwe publiekshal. Jonge kinderen kunnen een 'Diemo-paspoort' maken. Ook kunnen bezoekers op een originele manier in gesprek gaan met burgemeester Erik Boog en de wethouders. Geïnteresseerden kunnen in de raadszaal tevens in debat gaan met leden van de gemeenteraad en de kinderraad van Diemen.

Ook zal er zaterdag aandacht zijn voor het thema 'Hergebruik van materialen'. Dit sluit naadloos aan bij de gedachte achter de inrichting van de Straat van Diemen.