Afbeelding
Foto: Trudy Kroese

Anonieme getuige legt verklaring af over brand studentenflat

Diemen In de strafzaak tegen de drie verdachten van de brand in een van de studentenflats aan de Rode Kruislaan heeft zich een anonieme getuige gemeld.

Dit heeft de officier van justitie vrijdagmiddag bekendgemaakt tijdens een pro-formazitting. Waarom de getuige anoniem wil blijven en wat zijn of haar relatie tot de drie verdachten is, werd niet duidelijk. Volgens de anonieme getuige zouden Gilermo I. (24) en Rachid V. (26) tegen betaling de brand in de benedenwoning van de zus van Gilermo, de 23-jarige Simona I., hebben gesticht. Zij zou via haar brandverzekering de verzekeringspenningen hebben willen opstrijken. De getuige bevestigt hiermee ook het verhaal van broer en zus Gilermo I. en Simona I. Zij verklaarden eerder dit jaar betrokken te zijn geweest bij de brandstichting. De derde verdachte, Rachid V., blijft zijn betrokkenheid bij de brandstichting ontkennen.

De brand in de flat ontstond in de nacht van 18 op 19 juli vorig jaar in de benedenwoning van verdachte Simona I. Bij de brand kwam de 27-jarige student David Swart om het leven. Hij woonde op de twaalfde verdieping en werd door de brandweer pas de volgende ochtend na de evacuatie aangetroffen. Zijn vriendin raakte zwaargewond. Volgens de verklaring van Gilermo I. had zijn zus kort voor de brand een brandverzekering afgesloten. Door de flat in brand te steken zou zij het verzekeringsgeld uitgekeerd krijgen. De strafzaak is voor onbepaalde tijd aangehouden. Onder meer om de anonieme getuige nader te kunnen horen. Wanneer de inhoudelijke behandeling zal plaatsvinden, is nog niet bekend.


Directeur Noorderbreedte met pensioen

DIEMEN De directeur van brede school Noorderbreedte Frans Verstraten gaat met ingang van 1 februari 2019 met pensioen.

Hij wordt opgevolgd door Peggy Tholen. Zij is momenteel adjunct-directeur van de Noorderbreedte. Verstraten is sinds de start van de Noorderbreedte aan het begin van het schooljaar 2014-2015 directeur van de school.