SV Diemen neemt binnenkort een besluit over het rookbeleid bij de club.
SV Diemen neemt binnenkort een besluit over het rookbeleid bij de club.

Sportclubs beraden zich over rookbeleid op accommodaties

DIEMEN Roken en sport gaan niet samen. Sportverenigingen in Diemen met een buitenaccommodatie denken na over het rookbeleid.

Het bestuur van SV Diemen gaat binnenkort een besluit nemen over het rookbeleid bij de club. Dat vertelt voorzitter Henk van der Weele: "Persoonlijk ben ik voor het volledig rookvrij maken van onze accommodatie. Mensen kunnen dan op het parkeerterrein roken." Bij SV Diemen mag in het clubgebouw niet worden gerookt. Het is wel toegestaan om buiten het clubgebouw en langs de velden te roken. Ook tijdens jeugdwedstrijden. Als het aan Van der Weele ligt verandert dit dus. "Wij huren ons complex van de gemeente Diemen en het is dus openbaar terrein. Om een rookvrije accommodatie te krijgen, hebben wij de gemeente hard nodig."

Korfbalvereniging DKV Victoria bespreekt het rookbeleid tijdens de algemene ledenvergadering die op 17 oktober wordt gehouden. Voorzitter Richard Groenveld: "Wij zullen de leden dan voorstellen om onze hele accommodatie rookvrij te maken. Nu mag er in het clubgebouw niet worden gerookt, maar buiten wel. De sportbonden, waaronder het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond, willen ook dat er een rookverbod komt en wij willen als DKV Victoria bijdragen aan een gezonde levensstijl." Groenveld verwacht niet dat de handhaving een probleem zal zijn. "Wij gaan geen rookpolitie instellen, maar het gaat hier om een voorstel dat wij aan de leden voorleggen. Als onze leden akkoord gaan, verwacht ik dat iedereen er zich aan houdt en dat onze leden iemand die toch rookt daarop aanspreken."

Handbalvereniging SV Zeeburg voert nog geen actief beleid om het roken langs de velden op de accommodatie aan de Prins Bernhardlaan te verbieden. "Tot dusver gaat het goed. Ouders van jeugdleden en andere toeschouwers die even willen roken gaan in de regel even ergens anders staan. Het roken heeft tot dusver niet tot problemen geleid. Maar ik ben het er als voorzitter van SV Zeeburg wel mee eens dat het goed is als er niet langs de velden wordt gerookt. Misschien moeten we deze discussie intern aangaan", aldus voorzitter Rob van Dijk.

Hans de Jong, voorzitter van Tennisvereniging Diemen-Zuid (TVDZ): "Er mag bij ons niet worden gerookt in het clubhuis en op de tennisbanen. Maar wel op het terras. Wij hebben bij de ingang van het clubgebouw een rookvrije tafel op het terras. Mensen hoeven dan niet door een rookwalm naar het clubgebouw te lopen. Onder onze leden is een kleine groep verstokte rokers. Wij hebben tijdens een algemene ledenvergadering weleens voorgesteld om de hele accommodatie rookvrij te maken. Een aantal leden heeft toen gemeld in dat geval bij onze club te vertrekken. Daar zitten wij als bestuur niet op te wachten."

In de clubhuizen mag al niet meer gerookt worden

Tennisvereniging ATVD wil het tennispark aan de Willem de Zwijgerlaan in de nabije toekomst rookvrij maken. Bestuurslid Léon Ellermeijer: "Sinds enkele jaren mag er in ons paviljoen niet meer worden gerookt. Wij gaan tijdens de algemene ledenvergadering die in januari 2019 plaatsvindt praten over het rookbeleid: om na het paviljoen ook het terras rookvrij te maken. Doel is om uiteindelijk het gehele tennispark rookvrij te maken. Er zal waarschijnlijk een werkgroep worden geformeerd die zich hiermee bezig zal houden. De werkgroep zal bestaan uit rokers en niet-rokers." Honk- en softbalvereniging TIW-Survivors denkt ook na over het rookbeleid. Bestuurslid Wytze Veenstra: "Er mag in ons clubgebouw niet worden gerookt. Buiten wel, maar tijdens evenementen van de jeugd wordt er steeds minder gerookt en worden mensen die wel roken soms met een scheef gezicht aangekeken. Wij volgen uiteraard de maatschappelijke discussie over roken op sportaccommodaties. Het rookbeleid van sportclubs in Diemen is ook onderwerp van gesprek geweest tijdens de laatste vergadering van de sportraad Diemen."

Het aantal rookvrije buitensportverenigingen in Noord-Holland is flink toegenomen. Per 1 september waren 92 clubs in de provincie geheel of gedeeltelijk rookvrij; vorig jaar waren dat er nog 21. Daarmee dragen steeds meer clubs in Noord-Holland bij aan een rookvrije generatie. Ook landelijk is het beeld positief: meer dan 550 buitensportverenigingen in Nederland waren per 1 september rookvrij. Dat is flink meer dan vorig jaar, toen ruim 150 clubs de stap naar rookvrij hadden gezet. Ook het maatschappelijk draagvlak voor rookvrij sporten is groot; maar liefst 8 op de 10 Nederlanders wil dat sportterreinen waar kinderen komen rookvrij zijn. Dit heeft de Nederlandse Hartstichting bekendgemaakt.