Gemeente trekt geld uit voor tweede Huis van de Buurt.
Gemeente trekt geld uit voor tweede Huis van de Buurt. Foto: Oscar Borghardt

Begroting 2019: veel geld
voor nieuwe investeringen

DIEMEN Het college van B en W heeft de begroting 2019 gepresenteerd. De gemeenteraad praat in oktober en november over de begroting.

In de begroting 2019 zijn de beleidsvoornemens uit het coalitieakkoord 'Duurzaam samenleven' financieel vertaald. De coalitie van GroenLinks, PvdA en D66 wil met talrijke nieuwe beleidsvoornemens en investeringen een sociaal, divers, veilig en duurzaam Diemen versterken. Het is ook gelukt om met al die nieuwe voornemens de structurele uitgaven en inkomsten de komende jaren in evenwicht te houden, meldt het college.

Het college trekt 120.000 euro uit voor preventief jeugdbeleid en de inzet van straatcoaches. Voor een nieuw Huis van de Buurt wordt 50.000 euro gereserveerd en 25.000 euro voor het voorkomen van een eigen Wmo-bijdrage voor minima. Er komt ruimte voor meer personele inzet in De Brede HOED om hen beter in staat te stellen de groeiende vraag naar hulp bij complexere zaken te beantwoorden, bijvoorbeeld huisvesting in crisissituaties. Het gaat hierbij om een bedrag van 80.000 euro. Om werkzoekenden, onder andere statushouders, aan het werk te helpen wordt 175.000 euro uitgetrokken. Daarnaast wordt er 80.000 euro vrijgemaakt voor uitbreiding van ambtelijke capaciteit bij schuldhulpverlening. En voor de Stadspas wordt 25.000 euro uitgetrokken. Per 1 januari 2019 kunnen meer Diemenaren gebruikmaken van de Stadspas. Het college wil dat iedere Diemense jongere kan sporten of aan cultuur doen en daarom wordt met 40.000 euro het Jeugdfonds Sport en Cultuur voortgezet.

Uitgaven en inkomsten blijven in evenwicht

Iedereen, ongeacht etniciteit, inkomen, leeftijd, religie, sekse of seksuele geaardheid, moet zichzelf kunnen zijn in Diemen, vindt het college. Daarom is er 100.000 euro beschikbaar om activiteiten te steunen die bijdragen aan diversiteit, onderlinge verbinding en jeugdactiviteiten. Ook blijft het college investeren in citymarketing via Daarom Diemen en ontwikkelingssamenwerking.

Het college vindt het belangrijk dat iedere inwoner zich binnen- en buitenshuis veilig voelt. In het kader van veiligheid en openbare orde investeert het college 75.000 euro in het terugdringen van fraude en ondermijnende criminaliteit door continuering van de integrale aanpak en samenwerking met andere partners. Ook gaat Diemen 10.000 euro vrijmaken voor een jaarlijkse veiligheidsmonitor. Het college wil dat er voor alle inkomensgroepen een woning beschikbaar is in Diemen. Nog dit jaar start de aanbesteding voor 624 woningen in Holland Park West. Hiervan worden er 150 voor de middenhuur en 186 sociale huurwoningen. In 2019 wordt ook het bestemmingsplan Holland Park Zuid afgerond voor 1500 woningen. In dit plan worden 450 sociale huurwoningen en 300 middenhuurwoningen opgenomen. In totaal wil het college 1185 sociale huurwoningen en 600 middenhuurwoningen bouwen.

Op het gebied van duurzaamheid maakt het college geld vrij voor de energietransitie, het verbinden van natuur en groen en het verkleinen van de Diemense afvalberg. Het doel is dat Diemen in regionaal verband energieneutraal is in het jaar 2040. Om dat in goede banen te leiden zijn meer ambtenaren nodig en daarin wordt 200.000 euro geïnvesteerd. Voor de ontwikkeling van klimaatbeleid en het ondersteunen van Daarom Duurzaam Diemen wordt 150.000 euro vrijgemaakt. Er is 150.000 euro ruimte voor vergroening van de openbare ruimte, bijvoorbeeld om beter bestand te zijn tegen wateroverlast als gevolg van overvloedige regenval. Het college wil eind van het jaar samen met maatschappelijke partners en de gemeenteraad een integraal duurzaamheidsplan voor Diemen presenteren. Het college verwacht dat er dan ook meer bekend is over de klimaatplannen van de rijksoverheid, de rol van de gemeenten en de manier waarop deze transities worden gefinancierd.

51 miljoen voor nieuwe investeringen tot 2022

Het college gaat in de periode 2019-2022 ruim 51 miljoen euro investeren in nieuwe voorzieningen. Er staan tal van investeringen gepland voor het vernieuwen en uitbreiden van sportaccommodaties, waaronder de bouw van een tweede sporthal. Vanaf 2020 wordt er geïnvesteerd in nieuwe onderwijsvoorzieningen. Zo staan er een basisschool voor Bergwijkpark én een middelbare school op het programma. De verhuizing van de openbare bibliotheek naar De Omval staat ingepland voor na 2019. Op het gebied van vervoer wordt er vanaf 2021 gestart met de bouw van de spooronderdoorgang aan de Ouddiemerlaan.