Peuters leven zich uit met de bal.
Peuters leven zich uit met de bal. Foto: Trudy Kroese

Voetbal voor de allerkleinsten

DIEMEN Vijftien peuters deden zaterdagochtend 15 september mee aan de vroegste les van peutervoetbal in wijkcentrum Het Noorderlicht.

Peutervoetbal is een initiatief van Arno Splinter Sport Events, het bedrijf van de voormalige profvoetballer van onder meer Ajax. De ambitie van Arno Splinter Sport Events is om zo veel mogelijk mensen op een leuke manier aan het sporten/voetballen te krijgen. Het bedrijf richt zich op veel groepen: van baby's tot en met 65-plussers, maar ook op bedrijven en scholen.

Het is zaterdagochtend 09.30 uur. In de sportzaal van Het Noorderlicht zitten de kinderen klaar voor het peutervoetbal. Instructeurs Zino en Tom doen spelenderwijs de warming-up. Daarna mogen de kinderen van een mat afglijden en over een evenwichtsbalk lopen. Zino en Tom krijgen hierbij hulp van een aantal ouders. Duidelijk wordt dat het bij peutervoetbal niet alleen om balvaardigheid gaat, maar dat het ook goed is voor de ontwikkeling van de motoriek van de peuters. Daarna komen de ballen uit de netten. De peuters rennen achter de ballen aan, mogen proberen om paaltjes om te schieten en later trachten om de ballen te raken die door de voetbalkatapult worden afgevuurd. Het programma is gevarieerd. Het is de tweede van in totaal tien lessen. De cursus wordt afgesloten met een slotdag waarbij kinderen diploma's krijgen. De ouders genieten van het plezier van hun kinderen en zijn ook te spreken over de kwaliteit van het peutervoetbal. Danny Mica kijkt naar de verrichtingen van zijn jongste zoon Deejan (3), die zich enorm vermaakt. "Je ziet dat de kinderen enorm veel plezier hebben. De oefeningen zijn ook goed voor hun motoriek. Dat is belangrijk. Onze oudste zoon Diedjée, die nu vier is, heeft eerder aan peutervoetbal meegedaan. Hij vond het heel leuk en heeft zijn diploma's gehaald."

www.arnosplinter.nl.