Nu: Wandelen over een stuk van het 'Ajax-pad'.
Nu: Wandelen over een stuk van het 'Ajax-pad'. Foto: Trudy Kroese

'Het Ajax-pad' kent een donkere historie

Een groep 'oude' en nieuwe inwoners van Diemen maakte zondag een wandeling. Ook het 'Ajax-pad' werd aangedaan. Het 'Ajax-pad' ligt er tegenwoordig vredig bij, maar was in de jaren tachtig en negentig de plek waarover supporters van tegenstanders van Ajax naar het Ajax Stadion werden geleid.

DIEMEN De initiatiefgroep Diemen uit-je Wijk heeft zondag de eerste wandeling in Diemen gehouden. Diemen uit-je Wijk is een initiatiefgroep om nieuwe Diemenaren en mensen die al langer in Diemen wonen met elkaar in contact te brengen. De gemeente verleende haar medewerking aan het initiatief.

Zo'n 25 belangstellenden hadden zich verzameld in De Verbinding op het Van Markenplantsoen. De wandeling, die in de stromende regen plaatsvond, ging naar Theater de Omval, het 'Ajax-pad' bij de Martin Luther Kinglaan, de Joodse begraafplaats, begraafplaats Gedenk te Sterven, de alpaca's aan het begin van Diemen-Noord en de volkstuinen en de moestuin bij Buitenlust. Diverse mensen vertelden iets over de historie van de plekken die werden bezocht.

Het 'Ajax-pad', dat vlak voorbij het NS-station in het centrum begint en langs de flats aan de Martin Luther Kinglaan en de Tobias Asserlaan loopt, is een begrip bij mensen die al langer in Diemen wonen. Inwoners van Diemen die hier recenter zijn komen wonen kennen de geschiedenis van het pad soms van verhalen.

Hoewel het pad tegenwoordig vooral wordt gebruikt door wandelaars, joggers en mensen die hun hond uitlaten, blijft het pad verbonden aan de dagen dat ook Diemen geconfronteerd werd met geweld van voetbalsupporters. Het supportersgeweld rond voetbalwedstrijden kwam in de tweede helft van de jaren zeventig in Nederland op. In navolging van supporters van voetbalclubs in Engeland organiseerden supporters van clubs uit de grote steden, zoals Ajax, Feyenoord, FC Den Haag en FC Utrecht zich.

De gemeente Diemen werd op zondag 24 mei 1981 geconfronteerd met hevige supportersrellen. Tot die tijd reisden supporters van Feyenoord, FC Den Haag en FC Utrecht naar het Amstelstation en gingen vervolgens onder begeleiding van de mobiele eenheid van de politie naar het Ajax Stadion aan de Middenweg.

Die middag ging een grote groep supporters van Feyenoord naar het Centraal Station en stapte in de stoptrein naar Diemen. In de trein molesteerden zij onschuldige reizigers, stapten daarna uit in het centrum van Diemen, sloegen daar toevallige passanten in elkaar en richtten vernielingen aan.

Burgemeester De Hon stuurde supporters
van FC Utrecht terug naar de Domstad

De politie en de gemeente Diemen reageerden daarna adequaat. De treinen met supporters van de tegenstanders van Ajax werden voortaan bij het station in het centrum van Diemen opgewacht. De politie begeleidde de supporters over het 'Ajax-pad'. Aan het einde van de Tobias Asserlaan staken zij via een bruggetje het water over en gingen verder via het sportpark naar het Ajax Stadion, waar op de hoek van de staantribune aan de stadszijde een hoekvak voor bezoekende supporters was gereserveerd. Op zondag 17 januari 1993 was Diemen landelijk nieuws. Twee treinen met supporters van FC Utrecht arriveerden op het station in het centrum. De autoriteiten waren op alles voorbereid. Behalve de mobiele eenheid waren ook burgemeester Bob de Hon, politiechef Guus Setz en een hulpofficier van justitie bij het station aanwezig. Toen een aantal supporters van FC Utrecht bij het station antisemitische leuzen riep, werd er resoluut ingegrepen. De Hon maakte korte metten met het wangedrag. Alle supporters konden de treinen weer in, die hen vervolgens naar de Domstad brachten. De wedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht werd zonder supporters van de bezoekende club gespeeld. De actie kreeg veel aandacht en positieve respons. In de dagen die volgden was burgemeester De Hon regelmatig op televisie te zien.

Toen: Politie ving supporters op bij station.