Boog en gemeenteraad op één lijn: geen coffeeshop in gemeente.
Boog en gemeenteraad op één lijn: geen coffeeshop in gemeente. Foto: Trudy Kroese

Geen steun politiek voor vestiging van coffeeshop

De politieke partijen in de gemeenteraad van Diemen zijn geen voorstander van de vestiging van een coffeeshop of wietwinkel in Diemen.

DIEMEN Op initiatief van Leefbaar Diemen is het raadsadres van Diemenaar Ronald Vriend donderdag door de gemeenteraad besproken. Vriend wil samen met Johnny Petram, eveneens inwoner van Diemen, een coffeeshop of wietwinkel in Diemen beginnen.

De fractievoorzitter van Leefbaar Diemen, Jan Sikking, en fractielid Leo Smits wezen erop dat er in Diemen een aantal jongeren zijn die softdrugs gebruiken. Zij kopen die softdrugs in coffeeshops buiten de gemeente of laten die door een koerier bezorgen. Ook wees Jan Sikking op het feit dat er in Diemen op veel plekken slagroomcapsules worden aangetroffen. Daarin zit lachgas. Sikking vermoedt dat dit door een aantal jongeren in Diemen wordt gebruikt. Leefbaar Diemen meent dat de tijd nog niet rijp is voor een coffeeshop in Diemen, maar de oppositiepartij denkt wel dat de vestiging van een coffeeshop overlast tegen kan gaan. Leefbaar Diemen gaf ook aan dat mensen die met een bepaalde ziekte kampen profijt kunnen hebben van de medicinale werking van wietolie.

De fractievoorzitters in de gemeenteraad hadden zich goed voorbereid op het debat. Twee weken geleden brachten zij een bezoek aan de Stichting Gooise Meren, die in Bussum de wietwinkel Piramide exploiteert. Frans Eerkens (GroenLinks) stelde dat zijn partij niet principieel tegen het gebruik van softdrugs is. Beleid dat verslaving tegengaat, is daarbij wel van groot belang, zoals dat ook geldt bij alcohol en tabak. Maar de handel in softdrugs is sterk geïnfiltreerd door criminaliteit en daar wil GroenLinks op geen enkele manier aan meewerken. Bovendien is GroenLinks van mening dat er in Diemen geen situatie is die het vestigen van een coffeeshop noodzakelijk maakt.

Rick Poelwijk (D66) is evenmin tegenstander van het gebruik van softdrugs. Hij gaf aan dat coffeeshops zich vooralsnog in een legale schemerzone bevinden en ziet evenmin de noodzaak van een coffeeshop in Diemen. Hij is van mening dat jongeren dicht in de buurt van Diemen softdrugs kunnen aanschaffen. Ook het CDA is geen voorstander van de vestiging van een coffeeshop in Diemen. De partij vreest dat dit tot overlast zal leiden, waar niemand op zit te wachten. Het CDA is overigens geen tegenstander van het gebruik van softdrugs, maar vindt dat dit een keuze van het individu is. "Mede door de kennis die is verkregen door het bezoek aan een coffeeshop op ideële basis in Bussum is de fractie van het CDA tot de conclusie gekomen dat Diemen op dit moment niet gediend is bij het openen van een coffeeshop", aldus CDA-fractievoorzitter Janneke de Graaff.

Peter Prins, fractievoorzitter van Ouderenpartij Diemen, is tegenstander van een commerciële coffeeshop in Diemen. Hij benadrukte dat indien er op termijn toch een coffeeshop in Diemen komt, die vergelijkbaar kan zijn met Piramide van de Stichting Gooise Meren in Bussum. Die stichting geeft ook voorlichting over het gebruik van drank en drugs. De fractie van de VVD staat achter het standpunt van de burgemeester dat een coffeeshop in Diemen niet wenselijk is. "Het onderzoek van de UVA naar de gevolgen van de komst van een coffeeshop in Lelystad geeft ook onvoldoende aanleiding om te veronderstellen dat een coffeeshop eventuele (toekomstige) problemen gaat oplossen", aldus fractievoorzitter Brigitte Wielage. De VVD heeft tijdens het werkbezoek in Bussum begrepen dat een coffeeshop het probleem van dealen bij middelbare scholen en het gebruik onder jongeren onder de 18 ook niet oplost. Zij kunnen immers niet in een coffeeshop terecht. Ook zegt de VVD dat de vestiging van een coffeeshop niet in relatie staat met de problemen van het gebruik van slagroomcapsules met lachgas.

Ook PvdA is geen voorstander. De sociaaldemocraten gaven aan dat er in Diemen geen problemen zijn die de komst van een coffeeshop noodzakelijk maken en wezen erop dat die coffeeshop altijd in een juridisch schemergebied zal opereren. Fractievoorzitter Nico Portegijs stipte ook aan dat de locatie van een eventuele coffeeshop tot problemen zal leiden. "Veel mensen gaan anders denken over een coffeeshop zodra ze horen dat die bij hen in de straat gevestigd wordt. Daarom is de plek van vestiging een belangrijk gegeven." Portegijs heeft berekend dat de dichtstbijzijnde coffeeshop 3,2 kilometer van de gemeentegrens van Diemen ligt. Burgemeester Erik Boog vertelde dat drie kwart van de gemeenten in Nederland het beleid van een nul-optie hanteert. Dat beleid biedt geen ruimte voor een coffeeshop of wietwinkel. Onder gemeenten met een vergelijkbare omvang als Diemen ligt dat aantal nog hoger. Hij vertelde dat de regio Amsterdam-Amstelland heeft afgesproken dat er in Amsterdam onder bepaalde voorwaarden coffeeshops mogen worden gevestigd en geëxploiteerd, maar niet in de andere gemeenten die onder de regio Amsterdam-Amstelland vallen. De politie in Diemen steunt het beleid van de gemeente wat betreft de nul-optie, aldus Boog. Het eventueel vestigen van een coffeeshop in Diemen zal op bestuurlijk en ambtelijk niveau veel capaciteit kosten. De gemeente Diemen heeft wat Boog betreft andere prioriteiten.

Politie in Diemen steunt het beleid van de gemeente

Boog gaf aan dat het gebruik van softdrugs een maatschappelijke realiteit is en een eigen keuze van mensen. Hij zag echter geen argument om nu in Diemen een coffeeshop mogelijk te maken. Op initiatief van de fracties van D66, GroenLinks en de PvdA in de Tweede Kamer komt er nog deze kabinetsperiode een pilot voor het legaal kweken van wiet. Net als andere gemeenten wacht het college van B en W van Diemen de resultaten hiervan af. De burgemeester hoopt dat er stappen worden gezet naar verdere regulering van de productie van softdrugs, zodat de criminele wereld minder grip krijgt op de softdrugsmarkt. Diverse fracties in de gemeenteraad benadrukten dat wietolie voor medicinaal gebruik op doktersrecept verkrijgbaar is bij apotheken.