Mariet tijdens haar afscheidsreceptie.
Mariet tijdens haar afscheidsreceptie. Foto: Trudy Kroese

Twintig jaar op de bres voor vluchtelingen

Mariet ten Doeschot heeft donderdag afscheid genomen van Vluchtelingenwerk Diemen. Zij is met pensioen gegaan.

DIEMEN Mariet ten Doeschot heeft twintig jaar voor vluchtelingenwerk Diemen gewerkt.

Vluchtelingenwerk Diemen maakte in het verleden deel uit van de Stichting Welzijn Diemen (SWD). Sinds enige jaren is Vluchtelingenwerk Diemen onderdeel van Vluchtelingenwerk Nederland en heeft kantoorruimte in de school Het Atelier (voorheen de Venser) in Diemen-Zuid.

Mariet: "Vluchtelingenwerk Diemen zet zich in voor statushouders die in Diemen zijn komen wonen. Den Haag stelt elk jaar vast hoeveel statushouders een gemeente moet opnemen. Die aantallen worden naar verhouding van het aantal inwoners van een gemeente vastgesteld. De laatste jaren gaat het in Diemen om zo'n veertig personen per jaar, in de periode daarvoor waren het ongeveer 25 personen per jaar."

Het gaat om mensen die zijn aangewezen door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Mariet: "Statushouders hebben de hele procedure doorlopen. Het gaat om mensen die persoonlijk vervolgd worden. Zij krijgen altijd een status voor een periode van vijf jaar. Tegenwoordig gaat het vooral om mensen die uit Syriƫ en Eritrea komen. Wij helpen de statushouders op weg. Wij gaan met hen mee om bij de gemeente een bijstandsuitkering aan te vragen en regelen veel papierwerk. Er zijn echter ook statushouders die al een baan hebben gevonden. Statushouders krijgen enkele duizenden euro's om hun woning in te richten. Het betreft hier een lening. Als statushouders een bijstandsuitkering krijgen, moeten zij meteen een vast bedrag per maand aflossen."

Statushouders dienen een inburgeringscursus af te ronden. "Het niveau van statushouders verschilt enorm. Er zijn mensen bij die analfabeet zijn, maar ook mensen die in hun geboorteland een of meer universitaire studies hebben afgerond. De gemeente streeft ernaar dat zij zo snel mogelijk bij de sociale dienst uitstromen en betaald werk vinden. Dat beleid onderschrijven wij, maar wij vinden het ook belangrijk dat zij werk vinden dat bij hun opleiding past en het liefst een baan met perpectief. Wij helpen statushouders ook op weg naar extra taalcursussen en stageplekken. Wij merken dat veel statushouders moeite hebben met het invullen van allerlei formulieren. Denk daarbij aan het UWV en de belasting. Sinds enige tijd kunnen zij op vrijdagavond terecht in de openbare bibliotheek. Zij kunnen daar hulp krijgen met het invullen van formulieren en andere administratieve zaken. Die hulp wordt verzorgd door Tareq, die zelf een vluchteling is en goed thuis is in de materie."

Mariet denkt dat er in Diemen nog steeds veel draagvlak is om statushouders op te vangen. "Toen er in 2015 een generaal pardon werd afgekondigd bleek dat een aantal inwoners van Diemen vluchtelingen in huis had genomen. Aan de andere kant begrijp ik ook dat ouders van kinderen die al heel lang op een woning wachten zich zorgen maken." Mariet is teamleider van Vluchtelingenwerk Diemen. Haar collega Monique van Schoot neemt haar functie over en krijgt assistentie van een nieuwe collega: Brigitta van de Ven.

'Het niveau van de statushouders verschilt enorm'

Mariet heeft haar werk de afgelopen twintig jaar met veel plezier gedaan. Zij vindt het leuk om statushouders te helpen en geniet van de succesverhalen. "Negentien jaar geleden begeleidde ik een gezin met vier kinderen dat uit Afghanistan komt. Ik had recent contact met deze mensen. De vrouw werkt als apothekersassistente, de man is taxichauffeur en drie van de vier kinderen studeren aan de universiteit."

Vluchtelingenwerk Diemen is op zoek naar vrijwilligers. Zij kunnen contact opnemen met mvanschoot@vluchtelingenwerk.nl of via telefoonnummer 020-6904549.