Mark Steur (rechts) en Peter Boeve.
Mark Steur (rechts) en Peter Boeve. Foto:

Trainer Mark Steur is tevreden met selectie van SV Diemen

Mark Steur (36) is sinds de voorbereiding op het seizoen 2018-2019 trainer van SV Diemen. Een kennismaking.

DIEMEN Mark Steur woonde de eerste vier jaar van zijn leven in Duivendrecht. Toen hij vier was verhuisde het gezin Steur naar het centrum van Diemen.

De linksbenige verdediger startte zijn voetballoopbaan bij CTO' 70 in Duivendrecht. Daarna speelde hij in de jeugd bij RKAVIC, SC Voorland, opnieuw CTO' 70 en profclub Go Ahead Eagles. "Ik heb toen met mijn vader de afspraak gemaakt dat ik zou proberen om binnen twee jaar een profcontract te verdienen. Als dat niet zou lukken, zou ik gaan studeren." Hij kreeg geen A-contract bij de profclub in Deventer en rondde de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) af. Hij speelde vervolgens bij de amateurclubs Beursbengels (hoofdklasse), CTO' 70, SC Voorland, Hilversum (hoofdklasse), Pancratius, TOS Actief en Waterwijk. Op 27-jarige leeftijd moest hij vanwege blessures stoppen met voetbal. "Ik werkte toen al als gymnastiekdocent bij de OSB (Open Schoolgemeenschap Bijlmer) en dat was niet meer te combineren." Steur werkt nog steeds bij de OSB. Hij haalde zijn trainersdiploma's en ging aan de slag bij het tweede team van Waterwijk. Hij maakte de overstap naar CSV Apeldoorn, waar hij verantwoordelijk werd voor de B-selectie. Daar werkte hij samen met hoofdtrainer Peter Boeve, de voormalige linksback van onder meer Ajax en het Nederlands elftal. "In mijn eerste twee jaar bij CSV Apeldoorn was ik verantwoordelijk voor de B-selectie en in mijn derde jaar ging ik aan de slag als assistent-trainer onder Peter Boeve. Ik heb enorm veel van Peter geleerd over onder andere spelopvatting en manier van trainen. Achter elke oefenvorm zat een gedachte, er werd altijd met een hoge intensiteit getraind en zo veel mogelijk met de bal. Ik gebruik hetgeen Peter mij geleerd heeft nog steeds."

Mark Steur speelde bij SC Voorland een seizoen samen met Robin Ternede, tot vorig seizoen bestuurslid van de zondagselectie van SV Diemen. Zij hielden daarna contact. "Vorig seizoen hoorde ik van Robin dat trainer Gerrie Breugem aan het einde van dat seizoen bij SV Diemen zou vertrekken. Ik heb toen naar de functie van trainer gesolliciteerd en heb een contract voor een seizoen getekend."

Hij is tevreden met de selectie van SV Diemen. "Het zag er aanvankelijk naar uit dat diverse spelers zouden vertrekken. Ik heb vorig seizoen al met alle spelers gesproken en gelukkig zijn er weinig jongens vertrokken. De jongens hebben het de laatste twee seizoenen niet makkelijk gehad en willen er nu hun schouders onder zetten en zich bewijzen."

Steur is ook tevreden over de voorbereiding. SV Diemen is er weliswaar niet in geslaagd om winnaar te worden van de bekerpoule, maar hij heeft veel progressie van zijn team gezien. SV Diemen speelde gelijk tegen Zeist (2-2), verloor bij Roda '46 (2-1) en won zondag afgetekend bij AFC IJburg (0-6). Steur laat zijn teams graag aanvallend en verzorgd spelen. "Ik ga uit van een 4-3-3-systeem, dus met buitenspelers. De selectie is zo samengesteld dat dit mogelijk is. Maar wij zullen soms ook anders spelen. Een ploeg moet naar mijn mening meerdere systemen kunnen spelen." SV Diemen komt dit seizoen opnieuw uit in de derde klasse C. "Wij spelen tegen veel clubs uit Amsterdam en de regio: ZSGOWMS, DCG, De Meer, Sporting Martinus, IVV en SV Ouderkerk. Dat zijn ploegen die willen voetballen en dat ligt SV Diemen wel. Ik verwacht veel van ZSGOWMS en IVV, dat getraind wordt door Gerrie Breugem."

Hij is geen trainer die hoog van de toren blaast. "Ik hoop dat wij een goed seizoen gaan draaien en in het linkerrijtje van de ranglijst terechtkomen. Daarna zien wij wel verder." SV Diemen begint de competitie met een thuiswedstrijd tegen Sporting Martinus. De wedstrijd op sportpark De Diemen begint om 14.30 uur.

Mark Steur woonde in zijn jeugd lange tijd in Diemen