Chris Stoepman op de Venserbrug.
Chris Stoepman op de Venserbrug. Foto: Trudy Kroese

Brugwachter Chris Stoepman gaat na ruim 34 jaar met pensioen

Brugwachter Chris Stoepman (66) gaat op 22 september met pensioen. Hij heeft ruim 34,5 jaar jaar als brugwachter in Diemen gewerkt.

DIEMEN Chris Stoepman is van origine timmerman. Hij kwam op 1 januari 1984 bij de gemeente Diemen in dienst als brugwachter. Er was op dat moment slechts één brug over de Weespertrekvaart in Diemen: de Diemerbrug. Dat zou spoedig veranderen.

Chris: "Mijn eerste werkdag op de Venserbug was op 17 januari 1984. Dat was de dag dat de Venserbrug in gebruik werd genomen. Ik werd vanaf 4 januari 1984 ingewerkt door Simon van der Vegt, die lang als brugwachter heeft gewerkt. Veel mensen in Diemen noemden hem 'Ome Simon'."

De eerste jaren na de opening van de Venserbrug werden beide bruggen nog bediend vanuit een eigen brugwachtershuisje.

Sinds 1990 worden de Venserbrug en de Diemerbrug bediend vanuit het brugwachtershuisje dat deel uitmaakt van de Venserbug. Het brugwachtershuisje bij de Diemerbrug werd later gesloopt.

Chris: "Ik heb de Venserbrug altijd als 'onze' brug gezien. Daarmee doel ik op de collega's uit de beginperiode. Ik werk op de Venserbrug vanaf het moment dat die openging. Ik startte hier met mijn collega's John Pieterse en Tom Jansen. John is helaas overleden en Tom is met pensioen gegaan. Later is Mark Manden erbij gekomen. Hij werkt inmiddels ergens anders. En weer later is mijn huidige collega Ron van der Werf hier komen werken. Er heeft hier altijd een heel collegiale sfeer geheerst."

Chris en Ron hebben vanuit het comfortabele brugwachtershuisje op de Venserbrug een uitstekend zicht op beide bruggen, de Weespertrekvaart en de directe omgeving. Via tv-schermen houden zij Diemerbrug en omgeving in de gaten. Met behulp van een geluidsinstallatie kunnen zij communiceren met mensen die de Diemerbrug oversteken. Voor de brugwachters staat de veiligheid uiteraard op de eerste plaats. "Als er een boot bij een van de bruggen aankomt doen wij die brug in principe zo snel mogelijk omhoog. Ja, het is hier door de jaren heen veel drukker geworden. Er is meer vrachtverkeer en meer pleziervaart op de Weespertrekvaart. Wij staan via een pieper in contact met de hulpdiensten. Als die in Diemen-Zuid moeten zijn houden wij daar rekening mee. Als de brug omhoog staat doen wij die uiteraard meteen naar beneden."

Voor de brugwachters staat de veiligheid op de eerste plaats

Chris is gewend aan de onregelmatige werktijden. De brugwachters werken dan weer overdag, dan weer 's avonds en ook in de weekeinden. Maar van half oktober tot half april zijn de bruggen op zondag gesloten en zijn de brugwachters op die dag vrij.

Hij heeft altijd genoten van zijn werk. "Wij kennen veel mensen die hier langskomen. Veel mensen groeten ons ook. Het is een prachtig vak. Ik vind het bijvoorbeeld schitterend om in de zomer 's morgens om 05.30 uur op het balkonnetje van het brugwachtershuisje te staan. Er is dan vrijwel niemand op straat. En als dan de zon opkomt geeft dat een bijzondere sfeer."

Chris heeft het werk van brugwachter door de jaren heen wel zien veranderen. "In het verleden deden wij er allerlei werkzaamheden naast, zoals onderhoudswerkzaamheden aan de bruggen. Maar door de arboregels mag dit niet meer."

Chris zal zijn werk als brugwachter wel missen, maar vindt het ook fijn om met pensioen te gaan. Hij woont in het centrum van Diemen en is getrouwd. Uit een eerder huwelijk heeft hij vier kinderen. Ook heeft hij drie kleinkinderen. "Ik heb voldoende te doen. Ik mag graag tuinieren, klussen en koken. Of ik op mijn kleinkinderen ga passen? Nee, ik ga niet standaard oppassen, ha ha, maar uiteraard wel als het echt nodig is."