De fractie van Ouderenpartij Diemen.
De fractie van Ouderenpartij Diemen. Foto: Foto: Imara Bonilla.

Ouderenpartij Diemen wijst op positie dure scheefwoners

DIEMEN De Ouderenpartij Diemen heeft een enquête gehouden onder dure scheefwoners. Peter Prins, fractievoorzitter van Ouderenpartij Diemen, is geschokt door een aantal uitkomsten. "Er zijn 6 respondenten die 60% of meer van hun inkomen aan huur moeten betalen, van wie twee zelfs 80%."

Prins overhandigt de uitkomst van de enquête vanavond voor aanvang van de informatieve raadsvergadering aan wethouder Lex Scholten van Wonen.

In mei 2018 is de Ouderenpartij Diemen een Meldpunt Dure Scheefhuurders gestart. Van mei tot september heeft de partij met een vragenformulier op de website www.ouderenpartijdiemen.nl aandacht gevraagd voor de groep van dure scheefhuurders. Dat zijn huurders die in een te dure woning wonen in verhouding tot hun inkomen. Ze zouden eigenlijk moeten verhuizen naar een goedkopere woning, maar dat duurt heel lang, want die goedkopere woningen zijn er steeds minder. In de afgelopen 20 jaar zijn er in Diemen geen sociale huurwoningen gebouwd. Verhuizen is in de meeste gevallen geen optie. De helft van de respondenten is 65+'er, en de andere helft is in de leeftijd van 35 tot 64 jaar. Er zijn geen reacties binnengekomen van 18-34-jarigen. Tweepersoonshuishoudens zijn in de meerderheid (11x), daarna volgen driepersoonshuishoudens (4x), eenpersoonshuishoudens (3x) en vierpersoonshuishoudens (2x). Een meerderheid (12x) betaalt een kale huur van € 900 of hoger, de overige betalen € 711 tot € 900 (4x) of een huur tot de huurtoeslaggrens van € 710,68 (4x).

Het inkomen van de respondenten: tot huurtoeslaggrens alleenstaande (€ 22.400): 4x; Tot huurtoeslaggrens met medebewoner (€ 30.400): 2x; tot EU-grens toewijzing sociale huurwoning (€ 36.798): 4x; tot EU-grens middeninkomens (€ 41.056): 7x; boven EU-grens toewijzing sociale huurwoning (€ 41.056): 0; weet niet/wil niet zeggen: 2x.

Er zijn 6 respondenten die 60% of meer van hun inkomen aan huur moeten betalen (3 x 60%, 1 x 70% en 2 x 80%). 5 respondenten betalen de helft van hun inkomen aan huur, 6 betalen 40% en 2 betalen 30% van hun inkomen aan huur. Van 1 respondent is het aandeel niet bekend. Twee derde (13x) geeft aan niet meer dan een huur tot de huurtoeslaggrens (€ 710,68) te kunnen betalen. 7 respondenten geven aan een huur tussen € 711 en € 900 te kunnen betalen. De helft geeft aan geen passende (goedkope, gelijkvloerse, senioren) woning te kunnen vinden. Daarnaast wordt ook Woningnet genoemd (geen aanbieding, inschrijving te duur). En verder valt op: 'inkomen te hoog voor huur en te laag voor koop', 'sinds kort geen huursubsidie meer', 'wil kopen maar krijg geen hypotheek' en 'kan geen sociale huurwoning krijgen omdat mijn inkomen te laag is'.

Prins: "Opvallend is dat niemand met een huur boven de huurtoeslaggrens woonkostentoeslag van de gemeente ontvangt. Deze kan worden aangevraagd, en als die wordt toegekend is er een verhuisplicht naar een goedkopere woning aan verbonden. Op de website van de gemeente is niets terug te vinden over deze toeslag. Verder is duidelijk dat er een groot tekort is aan woningen in de sociale huursector en met een huur tot 900 euro. Die moeten gebouwd gaan worden en zouden een deel van het probleem kunnen oplossen."

Ouderenpartij Diemen concludeert dat de uitkomsten bevestigen wat eerder bekend was over de positie van dure scheefhuurders. "In de tussentijd lijkt het erop dat veel ouderen (met name hoogbejaarden), maar ook achtergebleven alleenstaanden met een verhuiswens, in een eengezinswoning blijven wonen terwijl die woning na verhuizing beter toegewezen kan worden aan een gezinshuishouden. Verkoop van (voorheen) sociale huurwoningen leidt tot huuropdrijving en onttrekking aan de sociale woningvoorraad. Woningnet functioneert niet zoals het zou moeten functioneren. Er zijn te veel inschrijvingen voor te weinig passende woningen. Er is geen oplossing voor spoedgevallen en andere urgenten", aldus Ouderenpartij Diemen. Ouderenpartij Diemen komt ook met een aantal aanbevelingen: woonkostentoeslag meer onder de aandacht brengen, bouw van sociale huurwoningen, bouw van huurwoningen tot 900 euro, geen verkoop van sociale huurwoningen aan beleggers of particulieren, het bevorderen van doorstroming naar passende woningen, in het bijzonder van specifieke doelgroepen (senioren en alleenstaanden in grote woningen, maar ook andere dure scheefhuurders) in Diemen, buiten Woningnet om. Te beginnen bij de eerste 200 woningen die naar verwachting in 2019 worden opgeleverd bij de keerlus van lijn 19 op de Sniep.