Presentator Steven Dijk en een aantal deelnemers.
Presentator Steven Dijk en een aantal deelnemers. Foto: Trudy Kroese

Quiz in teken van geschiedenis

DIEMEN In Schuilkerk De Hoop is zondag een geschiedenisquiz gehouden. Het was een initiatief van de Historische Kring Diemen en Kunstzin Diemen, de vereniging van beeldend kunstenaars in Diemen.

Steven Dijk, de voorzitter van Kunstzin Diemen, was quizmaster. Hij stelde de kleine twintig deelnemers dertig vragen over geschiedenis. Tien vragen gingen over de geschiedenis van Diemen, tien over de geschiedenis van Nederland en tien over de geschiedenis van Europa.

Peter Prins won de quiz. De fractievoorzitter van de Ouderenpartij Diemen wist maar liefst 25 van de dertig vragen goed te beantwoorden. Hij ontving het boek 'Wereldgeschiedenis van Nederland'. Een van de redacteuren van het boek is Lex Heerma van Voss. Hij is inwoner van Diemen. Ellen van Meurs, bestuurslid van de Historische Kring Diemen, en Oscar Borghardt, verslaggever van het DiemerNieuws, deelden de tweede plaats. Zij hadden beiden 22 vragen goed en kregen een fles wijn.

De deelnemers moesten na elke vraag een van de drie aangegeven antwoorden op een formulier omcirkelen. De meeste vragen waren pittig. Een voorbeeld was de vraag welke Diemenaar zowel raadslid, wethouder als burgemeester in Diemen is geweest. De antwoorden die op de formulieren stonden waren 1: Johan de Kieviet, 2: Andreas van Tienen en 3: Alphons Ruitenbeek. Het goede antwoord was Johan de Kieviet.

De vraag wanneer er een eerste halte van de NS in het centrum van Diemen werd geopend leidde bij veel deelnemers tot verwarring. Het goede antwoord was het jaar 1882. Toen opende de NS een halte voor treinen die later weer verdween. Veel deelnemers vulden het jaartal 1974 in. Dat was het jaar dat het huidige station in het centrum van Diemen werd geopend.