In de keerlus van lijn 19 komt een appartementencomplex met onder meer een aantal sociale huurwoningen.
In de keerlus van lijn 19 komt een appartementencomplex met onder meer een aantal sociale huurwoningen. Foto: Trudy Kroese

Woonvisie: aandacht voor sociale en middelhoge huur

DIEMEN De gemeenteraad bespreekt volgende week donderdag de Woonvisie 2018-2023. In het stuk wordt een overzicht gegeven van de woonsituatie in Diemen, richting gegeven aan het woningbouwprogramma en wordt het volkshuisvestingsbeleid geformuleerd. Wethouder Lex Scholten van Wonen gaat in op een aantal zaken die in de Woonvisie 2018-2023 staan.

Scholten: "De woningmarkt van Diemen maakt deel uit van de woningmarkt van Groot-Amsterdam, met alle problemen van dien. Deze regio is heel populair bij woningzoekenden. Het gevolg hiervan is dat de prijzen van koopwoningen de laatste jaren enorm zijn gestegen. Om een voorbeeld te geven: toen wij vier, vijf jaar geleden met Holland Park begonnen waren de woningen moeilijk te verkopen. Nu worden de woningen in die wijk voor enorme prijzen verkocht."

De populariteit van deze regio heeft ook gevolg voor het aanbod van huurwoningen. Diemen kampt net als andere plaatsen in deze regio met een enorm tekort aan betaalbare huurwoningen. "Diemen heeft momenteel zo'n 2.800 sociale huurwoningen", geeft Scholten aan. "In het coalitieakkoord is aangegeven dat er duizend sociale huurwoningen bij komen. In de wijk Plantage de Sniep gaat dat om 100 sociale huurwoningen die naar verwachting over enkele jaren worden opgeleverd. De oplevering van die andere sociale huurwoningen laat langer op zich wachten."

De gemeente gaat ook 600 woningen bouwen met een middelhoge huur. Dit zijn woningen met een huur tussen de 750 en 1.000 euro per maand. "In het verleden beschikten wij over voldoende huurwoningen met een middelhoge huur. Maar het probleem is dat de verhuurders de huur jaarlijks enorm verhoogden. Wij willen nu afspraken maken met de verhuurders en vastleggen dat de huur voor een periode van zeg 15 jaar middelhoog blijft. Dus niet boven een bepaalde huurprijs uitkomt."

De gemeente hoopt dat de bouw van woningen met een middelhoge huur leidt tot doorstroming vanuit sociale huurwoningen. De meeste 'scheefwoners' kunnen nu geen kant op. Als zij naar een duurdere huurwoning verhuizen worden zij jaarlijks geconfronteerd met een aanzienlijke huurverhoging. In veel gevallen zal dit binnen een aantal jaren tot problemen leiden voor deze huurders. Bij het toewijzen van leegstaande sociale huurwoningen kan de gemeente een aantal woningen aan inwoners van Diemen toewijzen. "30 procent van de sociale huurwoningen die leegkomen of nieuw worden gebouwd kunnen wij toewijzen aan mensen die in Diemen op de urgentielijst staan. Daarnaast kan nog eens 25 procent van die woningen worden toegewezen aan andere inwoners van Diemen."

De gemeente dient ook elk jaar een aantal woningen toe te wijzen aan statushouders. Hierover bestaan wel eens misverstanden onder inwoners van Diemen. Scholten legt de situatie uit. "Den Haag heeft bepaald dat elke gemeente in Nederland jaarlijks een aantal statushouders moet huisvesten. Dat aantal wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Daar hebben wij als gemeente geen invloed op. Dit jaar moeten wij veertig statushouders huisvesten. Wij zijn hierin geslaagd. Dat betekent niet dat wij daar veertig woningen voor nodig hebben. Wij geven er als gemeente Diemen de voorkeur aan om gezinnen te huisvesten. Als wij tien gezinnen van vier personen huisvesten hebben wij dus tien woningen voor statushouders nodig."

Verbeteren

Scholten geeft aan dat er een aantal voorstellen ligt om de situatie op de woningmarkt op korte termijn te verbeteren. "Wij willen met Woningstichting Rochdale afspraken maken om een aantal eengezinswoningen aan meerdere jongeren te verhuren. Dit kan voor die jongeren een tijdelijke oplossing zijn. Er zijn ook plannen om in het nieuwbouwproject in de Arent Krijtsstraat 1 een aantal woningen te reserveren waar meerdere jongeren kunnen wonen."

Campus

Op Campus Diemen Zuid komen in de tweede helft van 2019 ruim 600 woningen voor Young Professionals. Zij krijgen een huurcontract voor vijf tot zeven jaar en kunnen vervolgens naar een andere woning verhuizen.

Het college van B en W gaat de gemeenteraad voorstellen om voor nieuwe woningen een bewoningsplicht in te voeren. Het is daardoor niet meer mogelijk om deze woningen op te splitsen in diverse compartimenten en die te verhuren. "Mensen die een woning kopen om daar vervolgens kamers te verhuren kunnen veel verdienen en zijn vaak bereid om een hoog bod uit te brengen op een woning. Dit heeft tot gevolg dat de prijzen van woningen stijgen. Met een bewoningsplicht kunnen wij dat voorkomen."