Ruth van den IJssel (links) richtte in 2014 Ima op met Francien Bisschop.
Ruth van den IJssel (links) richtte in 2014 Ima op met Francien Bisschop. Foto: Paulien van Gijn

Herinneringsdag en aandachtsboekje voor ouders die baby verloren hebben

In het aandachtsboekje van Ima afscheidszorg zijn de persoonlijke verhalen rond de dood van pasgeboren kinderen samengebracht.

DIEMEN In 2014 richtte de Diemense Ruth van den IJssel samen met Francien Bisschop Ima afscheidszorg op. Zij begeleidden in die vier jaar al 200 ouders die hun pasgeboren baby verloren. Deze zomer organiseerden ze voor de derde keer een Herinneringsdag en werd een bijzonder boekje uitgebracht: een aandachtsboekje met persoonlijke verhalen van ouders, zorgprofessionals en de medewerkers van Ima zelf.

Ima betekent 'mama' en 'in het heden'. Ruth en Francien startten met Ima omdat zij vonden dat ouders die een pasgeboren kindje verliezen gespecialiseerde aandacht verdienen. En die geven zij deze ouders in een heel heftige periode waarin welkom heten en afscheid nemen samenkomen. "Over hoe de uitvaart van je ouders eruit zou moeten zien, denk je misschien weleens na. Maar vrijwel niemand zal van tevoren nadenken over de uitvaart van een pasgeboren kindje", vertelt Ruth. Hoe die begeleiding vorm krijgt, is iedere keer anders. "Wij leveren altijd flexibele zorg, afgestemd op waar de ouders behoefte aan hebben. Dat kan heel intensief zijn, maar dat hoeft niet. Er zijn mensen die heel duidelijk laten merken dat ze juist wat minder begeleiding willen hebben. Onze eigen ervaring met het verlies van een baby en de vele ouders die wij de afgelopen vier jaar begeleid hebben, helpt daarbij. Maar we zijn wel een professionele organisatie die ouders op deze momenten met veel expertise begeleidt. Bij Ima afscheidszorg werken zeven vrouwen uit het hele land die allemaal op hun eigen manier ervaring hebben met het verlies van een baby'tje."

De ervaringen van ouders, zorgprofessionals en de medewerkers van Ima zelf zijn nu samengebracht in een aandachtsboekje met persoonlijke verhalen, dat online te lezen is. Omdat het voor ouders die een kind verloren hebben prettig kan zijn om andere ouders te ontmoeten, organiseerden Ruth en Francien deze zomer voor de derde keer een Herinneringsdag. Een dag die voor de ouders helemaal in het teken staat van hun overleden kindje. "Dit jaar was er een inspirerende en hoopgevende lezing van Suzan Hilhorst en trad de Australische zangeres Coby Grant op. Zij zong onder meer het nummer 'Winterbear', een liedje dat zij schreef voor een gezin waarvan een zoontje dood geboren werd. Heel bijzonder dat zij er was. Het is fijn om samen te zijn op deze dag en ervaringen en herinneringen te kunnen delen. Dit willen we ieder jaar blijven doen: ouders geven aan hier enorm naar uit te kijken."

www.ima-afscheidszorg.nl

Ima kreeg duizend euro van Monuta om te helpen de Herinneringsdag te organiseren.