Vuurwerkshop woest op gemeente

DIEMEN De Raad van State gaat beoordelen of de gemeente Diemen onzorgvuldig heeft gehandeld bij het intrekken van een vergunning voor de verkoop van vuurwerk. Vuurwerkhandelaar IRecovery is bij de Raad van State in hoger beroep gegaan, nadat de Amsterdamse rechtbank de gemeente in het gelijk stelde.

De Raad van State behandelde de zaak vorige week woensdag. Eind oktober 2016 diende het bedrijf een aanvraag in voor de verkoop van vuurwerk vanuit een pand aan de Venserweg. Binnen een maand werd de vergunning verleend.

Gerookt

Maar vier dagen later meldde de politie aan de gemeente dat de vuurwerkhandelaar geen best verleden had. Hij was zes keer veroordeeld voor overtredingen van het Vuurwerkbesluit en had ook waarschuwingen op zak, omdat hij sigaretten had gerookt in zijn bedrijfspand in Almere waar vuurwerk lag opgeslagen. Die informatie schudde de gemeente wakker. Na nader onderzoek besloot de gemeente de vergunning weer in te trekken. Dat gebeurde op 23 december 2016, een week voordat de verkoopperiode startte. Volgens de advocate van de vuurwerkhandelaar is daardoor schade ontstaan. Hij had al flink geïnvesteerd. De advocate verwijt de gemeente dat die veel te traag heeft gehandeld.

3