Het schilderij aan de buitenkant van De Verbinding.
Het schilderij aan de buitenkant van De Verbinding. Foto: Trudy Kroese

Kunstwerken in en bij De Verbinding onthuld

DIEMEN Wethouder van Cultuur Jeroen Klaasse heeft woensdag een muurschildering in De Verbinding op het Van Markenplantsoen en een paneel aan de buitenkant van het gebouw onthuld. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst. Bezoekers kregen een ijsje. De ijsjes waren beschikbaar gesteld door supermarkt Deen.

Het paneel en de wandschildering zijn gemaakt door kunstenares Thérèse van Gelder uit Diemen. De wandschildering heeft de titel 'Diemen aan Zee' gekregen.

Van Gelder kreeg de opdracht van de gemeente. De wandschildering en het paneel zijn een cadeau aan Stichting Welzijn Diemen (SWD), die sinds dit jaar activiteiten in De Verbinding organiseert. Een van die activiteiten is Samen Zomeren voor senioren uit Diemen.

Mona Lisa

Van Gelder maakte eerder twee schetsen voor de wandschildering: een kale schets van het strand en de zee en een schets van een voorbeeld van hoe de muurschildering ingevuld kon worden. Inwoners van Diemen kregen de kans om met Van Gelder te overleggen over de invulling van de muurschildering. Thérèse van Gelder: "Er hebben veel mensen gereageerd en ik heb de meeste suggesties in de wandschildering verwerkt. Een voorbeeld hiervan is een kooikerhond. Die hond zie je ook al op schilderijen uit de 17e eeuw. Een aantal suggesties heb ik niet in de wandschildering verwerkt. Het ging dan bijvoorbeeld om suggesties die betrekking hebben op de actualiteit, zoals een tv-programma. Over enkele jaren wordt zo'n programma niet meer uitgezonden en weten weinig mensen nog wat het voorstelt." Het paneel toont een impressie van het wereldberoemde schilderij Mona Lisa. Mona Lisa eet op de afbeelding een ijsje.