Het gebouw aan Kolgans.
Het gebouw aan Kolgans. Foto: Trudy Kroese

Bewoners Noord zijn overlast van buurtbewoonster zat

DIEMEN Bewoners van Diemen-Noord zijn de overlast die een buurtbewoonster veroorzaakt meer dan zat. Zij willen dat de gemeente, politie en Woningstichting Rochdale maatregelen nemen.

Meerdere bewoners van Kolgans doen hun relaas. Zij zeggen dat zij namens veel meer mensen spreken. Niet alleen namens bewoners van Kolgans, maar ook namens bewoners van andere wijken.

De vrouw over wie het gaat woont ook in Kolgans en veroorzaakt al jaren overlast in de buurt en in andere wijken van Diemen. De bewoners van Kolgans vertellen dat de vrouw midden in de nacht bij buurtbewoners aanbelt en om geld vraagt. Ook overdag belt zij bij mensen aan of benadert mensen op straat met het verzoek om geld te geven. Zij hangt steeds een ander verhaal op om geld los te praten. Vaak met succes overigens.

De bewoners vertellen dat de vrouw enige tijd geleden een kind dat op straat speelde meenam om langs de deuren in Diemen-Noord te gaan. De vrouw vertelde bewoners dat zij geld nodig had omdat het kind ziek was. Dat was geenszins het geval.
De buurtbewoners vertellen over sterke aanwijzingen te beschikken dat de vrouw alcohol- en drugsproblemen heeft. Er worden regelmatig drugsdealers in de wijk waargenomen met wie de vrouw contact heeft, zo vertellen zij.

Niet veilig

Bij de flat aan Kolgans worden werkzaamheden verricht. Er staan steigers aan de voor- en achterkant van het gebouw. Diverse bewoners hebben de vrouw op de steigers zien lopen en voelen zich niet meer veilig. Zij houden de deur van hun balkon dicht en houden ook de ramen gesloten. De overlast van de vrouw tast niet alleen het woongenot van de bewoners aan, maar heeft ook een nadelig effect op hun gevoel van veiligheid.

De vrouw veroorzaakt niet alleen overlast in Diemen-Noord. Zij is ook in andere buurten gesignaleerd waar zij mensen heeft benaderd en om geld heeft gevraagd. Een andere bewoonster van Diemen-Noord vertelt dat zij onder het viaduct tussen Diemen-Noord en Buitenlust is aangesproken door de vrouw. Zij vroeg haar om geld. De inwoonster van Diemen-Noord heeft geen geld gegeven.

De bewoners van Kolgans trekken nu aan de bel omdat zij willen dat de overlast stopt. De insteek van de bewoners is niet alleen dat de overlast ophoudt, maar ook dat de betreffende vrouw door instanties wordt geholpen. De bewoners hebben contact met de politie, gemeente en Woningstichting Rochdale opgenomen. Woningstichting Rochdale is verhuurder van de woningen aan Kolgans. Zij vertellen dat andere buurtbewoners al langere tijd contact hebben met Woningstichting Rochdale. Zij hebben een groot aantal klachtenformulieren van buurtbewoners verzameld en die aan Woningstichting Rochdale gestuurd.

Reacties

De gemeente komt met een korte reactie op het relaas van de bewoners van Diemen-Noord. "Wij zijn op de hoogte van de situatie van deze mevrouw. We realiseren ons dat omwonenden hinder kunnen ondervinden van deze bewoonster. Er zijn acties ingezet, waarover we uit het oogpunt van privacy geen uitspraken kunnen doen."

Woningstichting Rochdale komt met de volgende reactie: "We zijn druk met deze zaak bezig. Samen met de politie hebben wij een gesprek gehad met de betreffende bewoonster. Er zijn afspraken gemaakt met haar met betrekking tot haar gedrag. Ook weten de omwonenden waar zij melding kunnen doen van eventuele zaken die met overlast te maken hebben. En als mevrouw zich kennelijk niet aan bepaalde afspraken houdt dan worden deze klachten vervolgens ook weer in behandeling genomen. Zo wordt er langzaam een dossier opgebouwd. Je kunt niet iemand meteen (zomaar) op straat zetten. En dat is een goed recht. De kwestie is nog vrij jong, in juli is dat gaan spelen."

Gevaar

"De zorgverlenende instanties die erbij betrokken zijn, doen de inschatting of de betreffende bewoonster een gevaar is voor zichzelf en/of de omwonenden. Gezien het feit dat veel overlast zich voordoet op straat (openbare ruimte) kunnen en mogen wij als corporatie niks doen", aldus Rochdale.

Rochdale meldt verder dat zij, in verband met de privacy, geen uitspraken kan doen over of en waarom de persoon in kwestie zich niet houdt aan de (gedrags)afspraken. "Daar mogen we niks over zeggen. In hoeverre zij zich daar niet aan houdt kunnen wij om wille van de privacy ook niet aangeven."

Een woordvoerder van de politie laat weten dat de teamleiding van de politie in Diemen op de hoogte is van de zaak.