Hongkong heeft ook mooie natuur.  'Bij het hiken in de bergen zijn slangen niet uitgesloten'
Hongkong heeft ook mooie natuur. 'Bij het hiken in de bergen zijn slangen niet uitgesloten'

'Wij wonen in Hongkong, een
echte metropool, we love it!'

Drie vriendinnen, samen beleefden ze hun jeugd in Diemen. Alle drie vlogen ze uit naar het buitenland. Gerda emigreerde als eerste, met haar ouders naar Canada. Els woont nu in Frankrijk en Angelique trok oostwaarts en woont nu in Hongkong. Hoe vergaat het deze Diemenaren in den vreemde? Deze week: Angelique Klardie-Burer.

Angelique Klardie-Burer is geboren in het OLVG. 'Emigreerde' in 2003 eerst naar Houten en in 2006 naar Japan. Woont sinds 2009 in Hongkong. Reistijd Amsterdam-Hongkong is 11 uur, andersom is dat 12 uur.

Mooie jeugdherinneringen aan Diemen?
"Ik zat op sportclub De Meer, de handbalafdeling. Heb op de lagere school op de Margrietschool gezeten en de middelbare school op de Nobelweg in Amsterdam gedaan. Ik speelde vroeger vaak in de weilanden bij boer Klaas, de melkboer. Slootje springen en zijn beesten verzorgen. Later hadden wij daar een huis in het huidige Diemen-Noord. Ook de kermis was een jaarlijks terugkerend event."

Waarom ben je geëmigreerd?
"We wonen in Hongkong omdat mijn man uitgezonden is voor Rabobank."

Hoe ziet een werkdag in Hongkong eruit? En een vrije dag?
"Ik werk niet in Hongkong, voor veel banen is Mandarijn of Kantonees vereist. Ik sport bijna elke dag in Hongkong en daarbij of daarna ontmoet ik vrienden. Daarnaast is er altijd wel wat administratie of regelwerk te doen. Onze kinderen studeren in Nederland en ook daar moet regelmatig wat voor geregeld worden. Ik reis ook ontzettend veel, dus never a dull moment."

"Een werkdag begint hier doorgaans om 7.30 uur en mijn man is meestal rond 20.00 uur thuis. Het zijn hele lange dagen. Geen van 9-5 baan, c.q. werkomgeving. Op een vrije dag vermijden we de stad en gaan lekker hiken in de bergen of relaxen op de club."

Kom je nog wel eens in Diemen?
"Ik kom meestal met de zomervakantie en kerst naar Nederland.
Ik was deze zomer aan het lunchen in Diemen met vriendinnen en als je dan zo buiten op het terras zit, zie je al die bekende Diemenesen zo voorbij lopen. Ik kom uit een groot gezin dus voor mij zijn er veel bekenden in Diemen. Bovendien woont mijn schoonmoeder nog in Diemen, die ik regelmatig bezoek als ik in Nederland ben."
Wat mis je aan Diemen?
"Ik ben me bewust van mijn 'verwende' leven maar mis mijn familie en vrienden in Nederland enorm. Verder eigenlijk niks. In Diemen vind ik het nieuwe winkelcentrum mooi geworden, maar waarom heeft dat zo lang moeten duren? Ik vind dat vernieuwingen in Diemen lang duren of helemaal niet worden uitgevoerd. Geen idee of dat een financiële kwestie is of ook een politieke kwestie of beide. Ik zie wel dat de vergrijzing ook in Diemen heeft toegeslagen. En al die verzakkingen, om de twee, drie jaar je tuin ophogen. En straten die onderhoud behoeven. Dat mis ik zeker niet."

Wat is er in Hongkong te doen in de zomer?
"Ik denk dat buitenlanders in Hongkong graag de zomer vermijden omdat het dan regentijd is, veel regen dus en het is heel erg vochtig. Zo eind september verandert het weer, het wordt droger en minder vochtig. De temperatuur is tot en met december zeer aangenaam."

'Hongkong heeft ook mooie natuur; bergen en prachtige strandjes'

Wat is een typisch streekgerecht in Hongkong?
"Mensen in Hongkong eten heel mager. Veel soepachtige gerechten, veel vis en de 5 chinese kruiden."

Waarom zouden we eens in Hongkong moeten komen kijken?
"De meeste mensen kennen Hongkong als financieel centrum van Azië, maar het heeft ook mooie natuur. We hiken bijna elk weekend. Met het hiken in de bergen zijn slangen niet uitgesloten… brrrr, best eng vind ik dat. Hongkong heeft ook prachtige strandjes met leuke baaien. Maar die zijn dan weer niet zoals de stranden hier met strandtenten en gezelligheid. Het is erg druk in Hongkong, met ruim 7 miljoen mensen. In 1997 heeft het Verenigd Koninkrijk het overgedragen aan China. Er wordt flink gebouwd aan zowel woningen als infrastructuur. Het openbaar vervoer is top, en heel goedkoop vergeleken met Nederland. Het leven in Hongkong is heel duur maar heel veilig. Woningen zijn kostbaar om te kopen, meestal wordt er gehuurd waarbij de huurprijzen vele malen hoger liggen dan in Nederland. Kortom Hongkong is een echte metropool. You love it or you hate it. Apparently we love it!"

Hongkong is erg druk, met ruim 7 miljoen mensen.