De dames maken een formatie in de lucht.
De dames maken een formatie in de lucht. Foto: Henny Wiggers

Diemense boekt wereldrecord parachutespringen

DIEMEN Parachutist Yvette Niele (50) uit Diemen heeft onlangs samen met 59 andere vrouwen een wereldrecord formatiespringen in de wacht gesleept. Zij sprongen bij de stad Charkov in Oekraïne.

Ruim 100 vrouwelijke skydivers uit heel Europa waren in Oekraïne bij elkaar gekomen om te proberen een wereldrecord formatiespringen te vestigen. Vanuit Nederland reisde ook een aantal dames af naar Charkov, onder wie Yvette Niele uit Diemen. De groep genaamd 'Women on Wings' maakte drie verschillende formaties in een sprong, met in totaal 60 vrouwen. Hiermee kwalificeerden ze zich als grootste formatie met alleen vrouwen. De groep steeg naar 18.000ft in drie vliegtuigen: twee Antonov-28s en een Turbolet410. De ervaren piloten vlogen in een dichte formatie, iedereen aan boord zat aan de extra zuurstof. Met een goede timing sprongen de 60 vrouwen achter elkaar uit de drie vliegtuigen. Zij vlogen naar elkaar toe om de eerste formatie te maken. Daarna maakten ze nog twee andere punten, voordat ze weer uit elkaar moesten om de parachutes te openen en veilig op het veld te landen. Twee cameraspringers sprongen met de dames mee om alle actie op film te kunnen vastleggen. Hierdoor kon een team van vier scheidsrechter de wereldrecordpoging beoordelen. Twee scheidsrechters waren aanwezig, de andere twee kregen de video toegestuurd. Het duurde hierdoor even voordat alles goed beoordeeld was. Er mocht geen grip verkeerd vastgehouden worden, geen dame op de verkeerde plek, anders was het geen officieel record.

Yvette Niele is een gepassioneerde parachutespringer. "Een jaar of 25 geleden was ik op wereldreis. Ik heb toen in Nieuw-Zeeland een tandemsprong gemaakt. Ik zat dus vast aan een leraar. Elf jaar geleden leerde ik mijn man Rob van Rijssel kennen. Hij was parachutespringer. Vlak nadat wij elkaar hadden leren kennen waren wij op vakantie in Florida. Daar heb ik mijn eerste solosprong gemaakt. Er sprongen toen wel twee leraren mee, maar op het moment dat ik de parachute opentrok was ik op mijzelf aangewezen. Ik vond het meteen geweldig."

Yvette en haar man Rob zijn in de ban van de sport parachutespringen. "Ik heb inmiddels 1250 sprongen gemaakt, Rob 1.500 sprongen. Wij gaan minimaal om het weekeinde parachutespringen. Onze thuisbasis is Teuge, vlak bij Apeldoorn."

Yvette is van plan om de sport nog lang te blijven beoefenen. "Parachutespringen is een sport die je tot op hoge leeftijd kunt blijven beoefenen. Ik ken mensen van 75 jaar die nog springen. Het is belangrijk dat je geestelijk gezond en lichamelijk in orde blijft."

De parachutisten hebben zich twee jaar voorbereid op de wereldrecordpoging in Charkov. De deelnemers uit elk land hadden hun eigen voorbereidingen achter de rug voordat ze bij elkaar kwamen in Oekraïne. In totaal waren er dames vanuit 20 verschillende landen geselecteerd. Van de 60 mogen maar liefst negen Nederlandse dames zich wereldrecordhoudster noemen.