Frank Oorthuys, de Zilveren Krommer links opgespeld.
Frank Oorthuys, de Zilveren Krommer links opgespeld.

Onderscheiding voor theatertechnicus

DIEMEN Frank Oorthuys, hoofd Techniek van Theater De Omval, is bij de afsluiting van het Diemense theaterseizoen onderscheiden met de 'Zilveren Krommer', de prijs voor theatertechnici die 25 jaar, of langer zoals bij Frank, theatertechniek doen.

Frank Oorthuys is nu vier jaar hoofd techniek in het Diemense theater. Hij begon zijn carrière bij theatergroepen en was veel op tournee. Toen hij kinderen kreeg, zocht hij een wat regelmatiger baan en werkte zeven jaar in theater De Griffioen in Amstelveen, vier jaar in De Engelenbak in Amsterdam en kwam daarna naar Theater De Omval.

Veel afwisseling

Oorthuys heeft het erg naar zijn zin in het Diemense theater. "Het is een heel fijn theater met een goede, interessante programmering. De afwisseling is groot en daardoor is elke dag anders."

Erkenning

De Zilveren Krommer is een onderscheiding voor theatertechnici die 25 jaar in het vak zitten. "Ik zit al wat langer in het vak, 36 jaar inmiddels", lacht Oorthuys. "Maar ik ben heel blij met deze erkenning. Het is een lieve, leuke onderscheiding en nog mooi ook. Er is de afgelopen vier jaar veel gebeurd. Je begint toch helemaal opnieuw als je ergens komt werken. Je moet de mensen leren kennen en de groepen die hier veel optreden. We hebben de afgelopen jaren niet alleen het licht, maar ook het geluid kunnen verbeteren."

Alle ruimte

"Theater De Omval geeft daar alle ruimte voor. Het is dan wel geen Carré of Concertgebouw, maar zo'n klein theater is juist een mooie uitdaging. Je werkt heel zelfstandig en moet van alle markten thuis zijn en kunt het maximale eruit halen."

Krommer

Een krommer, wat is dat nou eigenlijk? Oorthuys: "Het is een veelgebruikt item in de theatertechniek: een pin waarmee je heel snel decors in elkaar kunt zetten met scharnieren. Eigenlijk is het gewoon een krom gebogen spijker."

In Theater De Omval staan na de zomer weer veel mooie voorstellingen en zowel grote namen als aanstormend talent op het programma. Het nieuwe theaterseizoen opent op dinsdag 18 september met vijf artiesten die een voorproefje geven van hun voorstelling.

Reserveren kan nu al, via de website, maar ook via WhatsApp. Het programma voor volgend seizoen is te vinden op theaterdeomval.nl. WhatsApp: 06-12342538.