De vluchtelingen tonen hun zwemdiploma.
De vluchtelingen tonen hun zwemdiploma.

Vluchtelingen in Diemen behalen hun zwemdiploma A

DIEMEN Nadat zij een half jaar hebben deelgenomen aan zwemlessen zijn zeven vluchtelingen uit Diemen op zaterdag 28 juli geslaagd voor hun zwemdiploma A. Het was een succesvolle afronding van het Zwemproject Vluchtelingenwerk van Stichting Welzijn Diemen in het AGO Zwembad in Diemen.

Na het behalen van hun zwemdiploma kunnen zij veilig recreƫren met hun kinderen in het waterrijke Nederland. In totaal hebben 20 vluchtelingen gebruikgemaakt van de zwemactiviteiten en lessen die werden gegeven door een Syrische bevoegde lifeguard. Door ondersteuning in hun eigen taal, waren de lessen veiliger en effectiever. Vele deelnemers zullen hierna gebruikmaken van regulier aanbod van zwembaden en sportvoorzieningen.

De meeste statushouders in Diemen konden niet of onvoldoende zwemmen. In waterrijk Nederland waar het bijna vanzelfsprekend geacht wordt dat iedereen kan zwemmen kan dat tot gevaarlijke situaties leiden. Ook werden diverse vluchtelingen voor hun lichamelijke klachten door hun huisartsen verwezen naar therapeutisch zwemmen in warm water ( AGO Zwembad) terwijl zij niet konden zwemmen Bijzonder aan dit zwemproject was dat de instructie en lessen gegeven werden door een bevoegde zwemdocent/lifeguard die zelf vluchteling was en naast Nederlands en Engels ook Arabisch spreekt. Ook uit de eigen doelgroep is een Syrisch zwemkampioen ingezet als assistent. Zo kon er op een veilige manier in kleine groepen les op maatwerk gegeven worden. Door participatie van mensen uit de eigen doelgroep die zich vrijwillig hebben ingezet, konden de kosten laag gehouden worden en werd zelfwerkzaamheid en verantwoordelijkheid gestimuleerd.