Recreëren langs het water.
Recreëren langs het water. Foto: Trudy Kroese

Ouderenpartij Diemen presenteert waterplan

DIEMEN De Ouderenpartij Diemen heeft een initiatiefvoorstel ingediend dat in het teken staat van water: 'Naar een waterbewuster Diemen'. In het initiatiefvoorstel staan maatregelen en voorstellen die betrekking hebben op water en waterbewustzijn.

De aanhoudende droogte van de afgelopen maanden is voor de Ouderenpartij Diemen reden om juist nu met een initiatiefvoorstel te komen. De partij stelt dat we de vijfde zomer op rij te maken hebben met een lange periode van droogte. Daarnaast is de oppositiepartij van mening dat water er bekaaid vanaf komt in het Coalitieakkoord Diemen 2018-2022. "Er wordt in het kader van de klimaatverandering verwezen naar piekbuien en hittestress, maar als het aankomt op concrete maatregelen dan wordt alleen het aanleggen van een strandje in de Diem genoemd. Ongetwijfeld zal het college meer ambities willen tonen, maar die vinden wij nog niet terug in de kadernota als het gaat om concrete voorstellen", aldus de Ouderenpartij Diemen.

Een aantal van de maatregelen en voorstellen van de Ouderenpartij Diemen: de partij wil dat inwoners van Diemen bewuster met water omgaan. Dit moet een vast onderdeel zijn van gemeentelijk beleid. De partij wil maatregelen treffen die ervoor zorgen dat mensen beter voorbereid zijn op de gevolgen van klimaatverandering. Zij wijst erop dat regenwater door middel van afkoppeling van regenpijpen kan worden opgevangen en vastgehouden in de eigen tuin of door andere maatregelen kan worden opgevangen in de bodem. Dit zou beter zijn voor de bodem en rioolwaterzuiveringsinstallaties. Bewoners die hier aan meedoen zouden een 'afkoppelingsbonus' moeten krijgen. Operatie Ontstening - meer groen in plaats van stenen in de tuin - is een succes en maakt de omgeving regenbestendig. Bewoners die hier aan meedoen kunnen wat betreft de partij een korting krijgen op het bedrag dat zij aan rioolheffing betalen. De partij wil dat schoolpleinen klimaatadaptief worden ingericht (minder regenwater dat in het riool verdwijnt), het aanleggen van polderdaken wordt gepromoot en er meer verkoelende wijkparkjes worden aangelegd. De gemeenteraad heeft in juli een motie aangenomen voor de aanleg van Tiny Forests of 'Diemense Bossies'.

De Ouderenpartij Diemen wijst in het initiatiefvoorstel ook op het belang van schoon water en recreatie. De partij geeft aan dat de 'Diemerplassen' (de eerste, de tweede en de derde Diem) redelijk schoon zijn, maar gebaggerd dienen te worden. De partij geeft aan dat Waterschap Amstel, Gooi en Vecht de plassen in Diemen tussen 2020 en 2025 wil gaan baggeren. Dit moet een nog betere kwaliteit van water opleveren. De Ouderenpartij Diemen wil dat het baggeren van de plassen eerder plaatsvindt. Daarna kan er een strandje worden aangelegd. Omdat het zwemwater nu al van goede kwaliteit is wil de partij dat de provincie het water in de plassen van Diemen officieel erkent als zwemwater.

De Ouderenpartij Diemen wil dat de verhuur van roeibootjes en vletten mogelijk wordt en hoopt dat een inwoner van Diemen bereid is dit te faciliteren. De gemeente zou de aanschaf van elektrisch aangedreven bootjes kunnen faciliteren en/of subsidiëren. Ook hoopt zij dat het mogelijk is dat de bierbrouwer die zich in het Diemerbos gaat vestigen bier kan gaan brouwen uit water uit de plassen in Diemen.

Ouderenpartij Diemen vraagt ook aandacht voor gehandicapten. Zij wil dat er een vissteiger voor gehandicapten wordt aangelegd in de Diem en is voorstander van visplekken voor gehandicapten in het te ontwikkelen waterpark/groengebied langs de Ringvaart tussen het NS-station in het centrum en de Hartveldseweg. Tevens hoopt zij op een vaarverbinding tussen de steiger die bij Fort Diemerdam aan de Diemerzeedijk ligt en het eiland Pampus.

Peter Prins, fractievoorzitter van Ouderenpartij Diemen: "Sommige maatregelen en voorstellen kunnen binnen korte tijd worden uitgevoerd, andere vergen een langer traject. Maar we weten zeker dat ze een goede aanvulling zijn op het coalitieakkoord en een goede bijdrage kunnen leveren aan waterkwaliteit en een meer bewuste omgang met water in Diemen."

De fractie Ouderenpartij verzoekt het college van B en W om de voorstellen nader te betrekken bij de uitwerking van het collegeprogramma en de kaderbrief bij de begroting 2019 en volgende begrotingen. Zij verzoekt tenslotte aan het presidium van de gemeenteraad om te kijken of er in de loop van dit jaar een bijeenkomst tot stand gebracht kan worden tussen de gemeenteraad en het bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.