Ex-wethouder Piet van Diemen.
Ex-wethouder Piet van Diemen. Foto: Gerrit Hols / archief HKD

Piet van Diemen was een man met een passie voor Diemen

Oud-wethouder Piet van Diemen is op donderdag 26 juli op 91-jarige leeftijd overleden. Hij was lange tijd een betrokken inwoner van Diemen.

DIEMEN Piet van Diemen was een markante Diemenaar. Hij was jarenlang met zijn vrouw Janny het gezicht van de Algemene Schakel Vereniging (ASV) en zelf was hij lang het boegbeeld van de VVD. De uitvaartplechtigheid vindt vandaag om 13.30 uur plaats op De Nieuwe Ooster.

Piet van Diemen en zijn vrouw Janny waren heel lang betrokken bij de ASV, die aanvankelijk door het leven ging als Algemene Speeltuin Vereniging. Later kreeg de vereniging een nieuwe naam: de Algemene Schakel Vereniging. De thuisbasis van de vereniging is nog steeds het gebouw De Schakel in de Burgemeester Bickerstraat.

Zijn dochter Anja van Diemen: "Mijn vader werkte bij de Nederlandse Spoorwegen waar hij zich via studie heeft opgewerkt tot econoom. Mijn vader en moeder waren heel actief bij de ASV. De deur stond bij ons altijd open en ik kan mij niet anders herinneren dan dat er bezoek bij ons was. Mijn vader was heel behulpzaam en deed voor veel mensen de boekhouding. Mijn ouders waren geen mensen die erg om luxe gaven. Wel maakten zij elk jaar een verre reis. Zij zijn bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, China, Indonesië en Australië geweest."

Piet van Diemen was lang actief binnen de VVD. Hij was raadslid en van 1994 tot 2000 wethouder namens de liberalen. In de periode tussen 1994 en 1998 bestond het college van B en W uit burgemeester Bob de Hon en de wethouders Hanneke van Wel-Karbet (CDA), Rob 't Hart (D66) en Piet van Diemen (VVD). Het college dat in 1998 aantrad bestond uit burgemeester De Hon en de wethouders Piet van Diemen en Willem Opmeer (beiden VVD), Marlea Kogeldans en Nico Portegijs (beiden PvdA). In 2000 stopte Van Diemen als wethouder na meningsverschillen binnen de VVD. Hij werd opgevolgd door zijn partijgenoot Eric Teske. Piet van Diemen was een van de oprichters van Democraten Diemen. Die partij was tegen de omvang van winkelcentrum Diemerplein en maakte zich zorgen over het financiële beleid van gemeente. Democraten Diemen en Leefbaar Diemen waren de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen in 2002. Democraten Diemen ging deel uitmaken van de coalitie en Han Pontman werd wethouder van die partij. Na zijn vertrek uit de lokale politiek bleef Piet van Diemen de lokale politiek volgen. Meer dan eens trok hij aan de bel om het beleid van zijn opvolgers van kritisch commentaar te voorzien. Uiteraard ging het dan vooral over de financiën.

Brigitte Wielage, fractievoorzitter van de VVD, heeft goede herinneringen aan Van Diemen. "Piet van Diemen is voor de Diemense VVD wethouder geweest van 1994 tot 2000. Ik kwam pas in 2005 voor de VVD in de gemeenteraad. In die eerste jaren namen we vaak samen de begroting en de jaarrekening door. Piet fungeerde als een soort mentor voor mij op financieel gebied. Piet heet Van Diemen maar was ook van Diemen. Hij heeft ongelooflijk veel betekend voor de Diemense gemeenschap en ik heb een klein deel daarvan mogen meemaken. Voor Piet was de problematiek rondom de rentelasten zijn stokpaardje, een zorg. Hij was ervan overtuigd dat de financiën veel te flatteus werden gepresenteerd en de problemen naar de toekomst werden doorgeschoven. Ik was heel blij dat Maarten Israël en Piet weer lid werden van de VVD na het beëindigen van Democraten Diemen. Ze waren weer terug op het nest. Zo voelde dat voor mij. We hebben daarna altijd goed contact gehouden en ik bezocht hem nog op zijn nieuwe woonadres in Weesp. Hij zat er goed verzorgd bij. Ik ben er trots op dat ik recent zijn kleindochter Nikki mocht trouwen. Hij heeft dat gelukkig nog geweten."

Piet van Diemen was een kleurrijke man die ook makkelijk met mensen om kon gaan die een andere politieke overtuiging hadden dan hij. Nico Portegijs zat twee jaar met Van Diemen in het college van B en W. De PvdA-er Portegijs en VVD-er Van Diemen konden het uitstekend met elkaar vinden. Zij hebben jarenlang samen bridge gespeeld bij de vereniging Sans Atout van de ASV. Peter Prins, in het verleden raadslid voor GroenLinks en tegenwoordig raadslid voor de Ouderenpartij Diemen, kon eveneens goed met Piet van Diemen overweg. Zij deelden een liefde voor postzegels. Zij waren beiden lid van De Zegelaars, de filatelieclub van de ASV. Prins heeft altijd contact gehouden met Van Diemen en bezocht hem tot voor kort regelmatig in Weesp waar hij de laatste jaren woonde.

Anja van Diemen: 'Mijn vader en moeder waren heel actief bij de ASV'

Het overlijden van zijn vrouw Janny in 2007 greep hem erg aan. Desondanks bleef hij actief op diverse fronten. Piet van Diemen had vier dochters, acht kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen op wie hij zeer trots was. Zijn dochter Anja is eigenaar van de modezaak Basic Line. Zij is samen met haar dochter - en kleindochter van Piet van Diemen - Nikki van Diemen, eigenaar van Salon van Diemen. Beide zaken zijn in winkelcentrum Diemerplein gevestigd. Haar zoon en een van de kleizoons van Piet van Diemen Dax van de Velden is eigenaar van Gym020 in Diemen.