Lijn 19 bij het beginpunt op De Sniep.
Lijn 19 bij het beginpunt op De Sniep. Foto: Holzhaus Fotografie

Lijn 19 komt langs veel
interessante plekken

Lijn 19 rijdt sinds zondag in Diemen. De tram rijdt van De Sniep naar station Sloterdijk. Het DiemerNieuws maakte zondag een rit.

DIEMEN Het is zondagochend 10.30 uur. We stappen op het beginpunt van lijn 19 op De Sniep in de tram.

Burgemeester Erik Boog en wethouder van Vervoer Lex Scholten nemen ook plaats in de tram. Er zijn ook inwoners van Diemen aanwezig met een gratis dagkaart van het GVB die zij via de gemeente hebben gekregen. Namens het GVB zijn Unitmanager Iris Bruinsma en Teammanager Karolijne Bol aanwezig.

De trams die op lijn 19 rijden zijn niet de moderne Combino's, maar de oudere 11/12 G's zonder een cabine voor een conducteur. Deze trams reden eerder op de lijnen 16 en 24, welke zijn samengevoegd vanwege parallelliteit met de nieuwe Noord/Zuidlijn. Dat materieel moest dus opnieuw worden verdeeld over het lijnennet. Het GVB moet keuzes maken waar het welk soort tram inzet. Het vervoerbedrijf heeft op elke lijn alle trams hard nodig om reizigers te vervoeren. Het is een ingewikkelde puzzel waarbij lijnen gekoppeld worden aan voertuigen. Vanaf 2019 zullen de nieuwe 15G-trams instromen zodat uiteindelijk de 11G en de 12G ook met pensioen gaan. De trams van lijn 9 stonden in de remise in de Lekstraat, de trams van lijn 19 in de remise in de Havenstraat.

We willen graag weten waarom lijn 9 lijn 19 is geworden. Karolijne Bol legt uit dat lijn 19 delen van de routes rijdt die vroeger door de lijnen 9, 10 en 12 werden bediend en dat er daarom voor is gekozen om de lijn een nieuw nummer te geven.

Verrast

Gemeente protesteerde tegen nieuwe route van tramlijn 19

In Amsterdam-Oost stapt een jongedame in. Zij is verrast dat zij niet lijn 9, maar lijn 19 zag aankomen. Zij vertelt dat zij naar het Centraal Station wil en daar gaat overstappen op lijn 1. We vertellen haar dat lijn 19 niet naar het Centraal Station rijdt. Iris Bruisma legt de reizigster uit dat zij in lijn 19 kan blijven zitten en bij het Leidseplein kan overstappen op lijn 1. Opvallend is dat meer reizigers verrast zijn door de nieuwe route van de tram. Het GVB heeft overigens een uitgebreide publiciteitscampagne gehouden. Zo hebben alle inwoners van Amsterdam en Diemen informatie in de brievenbus gekregen over het nieuwe lijnennet.

Burgemeester Boog praat in de tram met een echtpaar uit Diemen van wie de man in een rolstoel zit. Zij waren aanvankelijk bang dat zij moeite zouden hebben om met de rolstoel in de oudere tram te komen. Dit blijkt gelukkig niet het geval.

Langste tramroute

De tram slaat bij het Alexanderplein linksaf en rijdt via onder meer het Weesperplein (overstappen op de metro), Frederiksplein, Weteringcircuit (overstappen op de Noord/Zuidlijn), het Leidseplein, de Kinkerstraat en de Admiraal de Ruijterweg naar station Sloterdijk. Lijn 19 rijdt de langste tramroute van het GVB. Tram 19 heeft inclusief de begin- en eindhalte maar liefst 31 haltes. De tram doet er ongeveer een uur over om de hele route te rijden. Lijn 19 komt langs veel interessante plekken: het Tropenmuseum, het Rijksmuseum, Paradiso, de Stadsschouwburg Amsterdam, De Melkweg en het DeLaMar Theater. De tram die in het verleden jarenlang de bijnaam de 'Ajaxtram' had heeft nu wel iets weg van de 'Cultuurtram'.

De gemeente laat weten dat zij in het verleden bij de Vervoerregio Amsterdam heeft geprotesteerd tegen de nieuwe route van de tramlijn. De gemeente heeft tevens bezwaar aangetekend tegen het gebruik van het type tram dat nu op lijn 19 rijdt. "De gemeente Diemen wil dat het GVB zo snel mogelijk nieuwe tramtoestellen op het traject van lijn 19 gaat inzetten. Het GVB heeft laten weten dat vanaf 2019 fasegewijs nieuwe tramtoestellen zullen worden gebruikt, zodat oudere modellen vervangen kunnen worden", aldus de gemeente.