Alfons Ruitenbeek.
Alfons Ruitenbeek. Foto: Aram Goudsmit

Ex-wethouder Alfons Ruitenbeek op 98-jarige leeftijd overleden

DIEMEN Voormalig CDA-wethouder Alfons Ruitenbeek is dinsdagavond 17 juli op 98-jarige leeftijd overleden. Ruitenbeek was van 1978 tot 1986 in Diemen wethouder voor achtereenvolgens de KVP en het CDA. Voor die tijd was hij zes jaar raadslid in Diemen.

Burgemeester Erik Boog stond aan het begin van de gemeenteraadsvergadering stil bij het overlijden van Ruitenbeek en de betekenis die hij voor Diemen heeft gehad. Daarna namen de aanwezigen in de raadszaal een moment stilte in acht.

"Alfons was van jongs af aan, tot aan zijn laatste dag, een maatschappelijk betrokken burger en actief voor het CDA. Zijn leven zal in Diemen en bij ons niet snel worden vergeten", aldus CDA-fractievoorzitter Janneke de Graaff.

Ruitenbeek was na zijn afscheid van de lokale politiek op diverse fronten in Diemen actief. Hij was in 1986 een van de initiatiefnemers en oprichters van Vivos, de Diemense vereniging voor ontwikkelingssamenwerking. Vivos onderhoudt een vriendschapsband met Nandaime. Hij was de eerste voorzitter van Vivos.

De bibliotheek van de Lily Pedrozaschool in Nandaime werd in 2012 vernoemd naar Alfons Ruitenbeek. Ruitenbeek en Peter Prins, eveneens ex-voorzitter van Vivos, reisden toen op eigen kosten naar Nandaime om de bijeenkomst bij te wonen waar de bibliotheek naar hem werd vernoemd. Ook zette hij zich in voor onder andere de Sint Petrus' Bandenkerk en vluchtelingen. Ruitenbeek woonde tot kort voor zijn overlijden zelfstandig in een seniorenwoning in Diemen-Zuid. Recent werd hij opgenomen in een verpleeghuis, waar hij vorige week dinsdagavond is overleden.