VVD en CDA aanvaarden excuses van wethouder Nuijens

DIEMEN De fracties van de VVD en het CDA hebben de excuses aanvaard van wethouder Jorrit Nuijens (GroenLinks) over zijn uitspraken die hij op 5 juli op Twitter deed over de landelijke VVD en CDA.

Nuijens deed die uitspraken naar aanleiding van de plannen van de VVD en het CDA om nieuwkomers die niet aan hun inburgeringsplicht voldoen hun stemrecht te ontnemen. Nuijens schreef onder meer dat dit voorwaardelijk stemrecht de weg is naar tweederangsburgerschap en hij gebruikte de term 'fascistoïde'. Nuijens deed later afstand van zijn uitspraken. "Dit is een harde uitspraak en past een wethouder niet, ik had dit ook niet met het college besproken", aldus Nuijens, enkele weken geleden. De fracties van de VVD en het CDA hebben onlangs afzonderlijke gesprekken met Nuijens gevoerd over zijn uitspraken op Twitter. Brigitte Wielage, fractievoorzitter van de VVD, las donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering een verklaring voor.

Geschokt

"De VVD-fractie is geschokt door de inhoud van de tweets die wethouder Nuijens op 5 juli heeft verzonden. Hij is een emotionele man, maar dit raakt ook de Diemense VVD in het hart. Naar aanleiding van de tweets van wethouder Nuijens heeft de VVD gesprekken gevoerd met burgemeester Boog en wethouder Nuijens. Wethouder Nuijens heeft in de raadsvergadering van 5 juli direct publiekelijk afstand genomen van zijn eigen woorden, heeft aangegeven spijt te hebben van zijn uitspraken en heeft deze zelf als 'een wethouder niet passend' gekarakteriseerd. Dat heeft hij ook gedaan in de daarop volgende gesprekken die wij met hem hebben gevoerd waarin hij ook heeft uitgelegd lessen te hebben getrokken uit deze kwestie", aldus Wielage.

5