Jacqueline Vreeken met haar boek in Bruna in Diemen.
Jacqueline Vreeken met haar boek in Bruna in Diemen.

Jacqueline Vreeken schrijft boek over geschiedenis familie

Jacqueline Vreeken uit Diemen heeft vorige week het boek 'Dichterbij dan verwacht' gepubliceerd.

DIEMEN De in Diemen geboren en getogen Jacqueline werkte in het verleden als secretaresse in diverse ziekenhuizen. Op latere leeftijd voltooide zij een studie communicatie en werkte daarna in verschillende functies in ziekenhuizen in Amsterdam. Sinds zij twee jaar geleden stopte met haar betaalde werk, volgde ze tweemaal een schrijfcursus via '100 jaar na vandaag' bij Brenda van Es, in Andalusië in Spanje.

Het idee om het boek te schrijven ontstond vijf jaar geleden tijdens de verjaardag van haar oom Frans Leichel. Hij overhandigde haar toen een paar ordners met gegevens over kerkorgels die zijn overgrootvader en opa hebben gebouwd. Hij vroeg Jacqueline om die gegevens te ordenen.

Jacqueline: "Ik zag dat niet echt zitten. Ik was veel meer geïnteresseerd in de doos met documenten en foto's, die hij had aangetroffen in de nalatenschap van zijn vader, en over Frans' tijd in een jappenkamp, waar hij tot zijn ongenoegen niet veel meer van wist. Ik bood aan om de familiegeschiedenis van mijn oom uit te zoeken en daar een boek over te schrijven." Het bleek een intensieve klus met een verrassende uitkomst. Jacqueline vergaarde veel informatie over de familie van haar oom via websites als Wiewaswie.nl en Delpher.com. Tot haar verbazing vond ze ook veel informatie via Google, ontdekte verre familieleden in Wisconsin (USA) en Nieuw-Zeeland. Ook deed zij onderzoek in de archieven van de plaatsen Duisburg en Emmerich in Duitsland.

Zij vond onder meer uit dat Ehrenfried Leichel, de overgrootvader van Frans Leichel, een beroemde orgelbouwer was. Ehrenfried Leichel had contact met de Hongaarse componist Franz Liszt.

Jacqueline volgt in het boek de intrigerende levensloop van de grootvader van haar oom, Friedrich Leichel, op de voet. Hij ging failliet, vertrok alleen naar Nederlands-Indië en haalde later zijn kinderen op slinkse manier naar zijn nieuwe vaderland. Zij schetst in het boek de levens van drie generaties Leichel in de marge van de geschiedenis. Jacqueline deed er ongeveer vijf jaar over om alle informatie voor het boek te verzamelen. Twee jaar geleden begon zij met het schrijven. "Het duurde even voordat ik de juiste vorm te pakken had. Ik wilde voorkomen dat het een opsomming van feiten zou worden. Ik ben vier keer opnieuw begonnen met het schrijven."

Het boek werd op zaterdag 14 juli gepresenteerd in de theaterzaal van het Pieter Nieuwland College in Amsterdam-Oost. Het schoolgebouw is voor Jacqueline een bijzondere plek. Zij voltooide daar de middelbare school en leerde er haar man Wil Raeven kennen. Raeven was jarenlang leraar Duits en rector van die school. Het eerste exemplaar van 'Dichterbij dan verwacht' reikte Jacqueline uit aan haar oom Frans Leichel. Het boek is te koop bij boekhandel Bruna in winkelcentrum Diemerplein en via de website bol.com.

'Het duurde even voordat ik de juiste vorm te pakken had'