De krokodillenvijver, een vast onderdeel van de Kinderzomerspelen (archieffoto 2017)
De krokodillenvijver, een vast onderdeel van de Kinderzomerspelen (archieffoto 2017) Foto: Trudy Kroese

Zomervakantie: De Kinderzomerspelen komen er weer aan!

De eerste drie weken van de zomervakantie hoeft geen kind in Diemen zich te vervelen: tijdens de Kinderzomerspelen is er van alles te doen.

DIEMEN Maandag begint de zomervakantie voor de basisschoolleerlingen in Diemen. Heerlijk, zes weken vrij en veel tijd voor leuke dingen: de Kinderzomerspelen bijvoorbeeld. De voorbereidingen voor drie weken sport, spel, theater en creatieve activiteiten zijn al in volle gang.

De Kinderzomerspelen worden al meer dan 40 jaar georganiseerd. Voor ieder kind is er wel iets te doen dat hij of zij leuk vindt. De vakantieactiviteiten zijn toegankelijk voor alle kinderen vanaf zes jaar en worden ieder jaar weer mogelijk gemaakt door een grote groep vrijwilligers, die zich vaak al jaren inzetten voor de Kinderzomerspelen. Eind 2017 zijn die vrijwilligers uitgeroepen tot Diemenaar van het Jaar 2017. Coördinator Danny Post nam de award in ontvangst. Hij ging zelf als kind naar de Kinderzomerspelen en is nu al een jaar of dertig als vrijwilliger betrokken bij de organisatie. "Ik neem altijd een maand vakantie. Ik blijf dit doen zolang ik het leuk vind. En dat is nog steeds het geval", zei hij toen hij de prijs kreeg.

Ruim 30 vrijwilligers

Ook nu is Post met het team alweer druk bezig met de voorbereidingen voor de Kinderzomerspelen editie 2018. Ruim 30 vrijwilligers werken deze zomer mee, een deel daarvan alle drie de weken. "De voorbereidingen vorderen gestaag", vertelt Post. "Het team is compleet en de dozen met spullen voor de creatieve activiteiten zijn aangeleverd."
Op het programma veel vertrouwde activiteiten zoals het Spookhuis, de Krokodillenvijver, het voetbaltoernooi en de Playbackshow waarmee de Kinderzomerspelen worden afgesloten. "En de nieuwe activiteiten, dat blijft nog een verrassing", zegt Post.

Zwemmen

Iedere week wordt er op dinsdag- en donderdagochtend gezwommen. Op de veiligheid wordt dan heel goed gelet. Om in het diepe te mogen zwemmen moeten kinderen een zwemdiploma hebben en eerst aan de sportcoördinator en zweminstructeur laten zien dat zij echt goed en veilig kunnen zwemmen. Bij het ondiepe bad zijn vijf begeleiders aanwezig voor de rest van de kinderen.
De Kinderzomerspelen worden gehouden van maandag 23 juli tot en met vrijdag 10 augustus in Sportcentrum F.B. Duran. Er zijn dagkaarten en weekkaarten te koop en aparte kaarten voor de uitstapjes op 25 juli (Linnaeushof) en 1 augustus (Kidzcity). "Voor de activiteiten in het sportcentrum is ruimte voor alle kinderen die mee willen doen. Met de uitstapjes kunnen maximaal 100 kinderen per keer mee", vertelt Post. Kaarten kunnen iedere dag tijdens de Kinderzomerspelen zelf worden gekocht aan de zaal.

De Kinderzomerspelen worden al meer dan 40 jaar gehouden