De brand bij Petit Renard, daarvoor Café Aan de Stegge, op de hoek van de Hartveldseweg en de Jan Bertsstraat. In het daarna herbouwde hoekpand zit nu al vele jaren een Italiaans restaurant.
De brand bij Petit Renard, daarvoor Café Aan de Stegge, op de hoek van de Hartveldseweg en de Jan Bertsstraat. In het daarna herbouwde hoekpand zit nu al vele jaren een Italiaans restaurant. Foto: Coll. Vijn-Aan de Stegge

Verhalen over de brandweer
in Diemen

In het nieuwe themanummer van de Historische Kring Diemen staat de brandweer in Diemen centraal met een schat aan verhalen en foto's.

DIEMEN "Ik zie in Diemen liever honderd wielrenners dan honderd dronken lieden." Wat bedoelde burgemeester Dallinga in 1948 met zijn opmerking? Hoe kijken ex-brandweerman Piet Westerbeek en slachtoffer van een brand Wil Vijn-aan de Stegge na tientallen jaren terug? Wat maakte smid Jaap Fakkeldij voor een prachtige installatie? En hoe namen de Amsterdamse autoriteiten na de Luycks-brand in 1963 hun collega's in Diemen in de maling?

De antwoorden staan allemaal in het nieuwe tijdschrift van de Historische Kring Diemen, die voor het 28ste jaar verhalen en beelden van Diemen publiceert. Het nieuwe themanummer, waarin de brandweer in Diemen centraal staat, kent weer een schat aan mooie, ontroerende, schokkende, historische verhalen en foto's. Naast de historische boeken over de Diemense brandweer die reeds eerder verschenen, is het tijdschrift een unieke aanvulling op het bestaande materiaal.

Gastschrijver en brandweerhistoricus Gerard Koppers beschrijft de noodlottige brand van boerderij Gooyenstein in 1916 waarbij brandweervrijwilliger Klaas Schipper het leven liet. Alfred Bakker brengt stukken uit de historische archieven tot leven door wederwaardigheden van de Diemense brandweer in de achttiende eeuw met vermakelijke hoogtepunten te beschrijven.

Wiard Krook brengt onder andere de oude kazernes in beeld. Hij beschrijft verder niet alleen de hilarische avonturen van een uniek Diemens brandweerdafje, maar ook de zogenoemde 'slangenbrug' van opperbrandmeester en dorpssmid Jaap Fakkeldij. In een schitterende fotoserie uit 1934 wordt een demonstratie van de vondst van Fakkeldij op de Muiderstraatweg getoond.

Het verhaal van Wil Vijn-aan de Stegge maakt duidelijk hoe de brand van café-restaurant Petit Renard na 55 jaar soms nog steeds een rol speelt in haar leven. Oud-brandweerman Piet Westerbeek vertelt over de Luycks-brand en over momenten van lang geleden die opeens weer kunnen opspelen. En dan is er de reconstructie van de brandmeldingen van de Luycks-brand waarbij werknemers en klanten van benzinestation De Blokhut zich verbazen over de manier waarop de Amsterdamse brandweer en burgemeester de spreekwoordelijke doofpot gebruiken om een enorme blunder te verbloemen. Ze luchten hun hart in De Telegraaf.

Met genoegen sorteerde Bert Roest wederom de lokale nieuwsfeiten uit de Diemer Courant van 70 jaar geleden. Een feest van herkenning voor oudere Diemenaren. Ditmaal vooral over de wederopbouw, met de eerste naoorlogse huizen aan de Harmonielaan en de opening van de zaak van bakker Burger.

In een bewerking van een verhaal van slagersknecht Willem Mol komt het Overdiemen van de jaren dertig op een prachtige manier tot leven. Willem luisterde en observeerde met veel gevoel en schreef dat ook nog eens op.

Het is slechts een greep uit het 40 pagina's tellende nummer met veel meer verhalen en meer dan 70 illustraties. Het tijdschrift is te koop bij Boekhandel Bruna in winkelcentrum Diemerplein.

De Prins Hendrikkade. Het derde huis van links is de voormalige smederij van Fakkeldij.
De voormalige schuilkerk De Hoop brandt op 17 november 1990 af.
De Chevrolet autospuit op de hoek van de Ouddiemerlaan en de Hartveldseweg in 1928.
Het Diemense brandweerdafje dat speciaal werd gemaakt ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de vereniging Vrijwillige Brandweer Diemen 'In Aller Belang' in 1978.
Op 23 oktober 1934 demonstreert de Diemense smid en opperbrandmeester Jaap Fakkeldij zijn zogenaamde 'slangenbrug' op de Muiderstraatweg. Het verkeer, inclusief de Gooische Stoomtram, kon in geval van bluswerkzaamheden zijn weg vervolgen.