Gemeente: 'Ga zuinig om met water'

DIEMEN De gemeente heeft een aantal maatregelen genomen in verband met de aanhoudende warmte. Ook geeft de gemeente tips aan inwoners van Diemen.

De gemeente verzoekt inwoners van Diemen om zuinig om te gaan met water. De droogte leidt bij sommige drinkwaterbedrijven tot watertekorten. Bij Waternet speelt dit (nog) niet, maar het is altijd verstandig om zuinig met schoon drinkwater om te gaan.

Voor ouderen kan de hitte extra belastend zijn. De gemeente verzoekt mensen een oogje in het zeil te houden bij oudere familieleden en buren. Het is vooral belangrijk dat zij genoeg drinken, minstens twee liter per dag. Maar ook voor kleine kinderen en (huis)dieren geldt: zorg voor voldoende water. En natuurlijk geen kinderen of dieren in de auto achterlaten, ook niet voor even.

De gemeente geeft het advies om bij het zwemmen in open water op te letten. Door warmte kan er blauwalg, een bacterie, in natuurwater voorkomen. Bij het ontstaan van blauwalg vormen zich drijflagen, die zich makkelijk ophopen. De kleur kan variƫren van heldergroen, groenblauw tot helder blauw. Mensen die blauwalg aantreffen kunnen dit melden via meldpuntwater.nl. Op zwemwater.nl wordt aangegeven waar de kwaliteit van water in de gaten wordt gehouden.

De gemeente gaat zuinig om met water. Bestaande beplanting die al langere tijd in een plantsoen staat, zal het wel redden. Nieuwe aanplant krijgt water. Hierbij wordt water gebruikt vanuit sloten en vijvers. Daar waar nieuwe planten of struiken het toch niet redden, worden deze in de herfst vervangen. Het is niet mogelijk en ook niet wenselijk om alle beplanting in de hele gemeente te besproeien. Gras wordt weer groen als het gaat regenen. De sportvelden in de gemeente worden besproeid met slootwater.

3