Nuijens neemt afstand van uitspraken

DIEMEN Wethouder Jorrit Nuijens van GroenLinks heeft vorige week afstand genomen van de uitspraken die hij op Twitter heeft gedaan. Hij deed die uitspraken naar aanleiding van de plannen van de VVD en het CDA om nieuwkomers die niet aan hun inburgeringsplicht voldoen hun stemrecht te ontnemen.

Nuijens zei in de gemeenteraad dat het hem oprecht verdriet deed nu al als wethouder in Diemen afstand te moeten nemen van zijn eigen woorden. "Ik deed een boze uitspraak over de plannen van VVD en CDA, waarin ik schreef dat dit voorwaardelijk stemrecht de weg is naar tweederangsburgerschap en de term 'fascistoïde' gebruikte. Dit is een harde uitspraak en past een wethouder niet, ik had dit ook niet met het college besproken. Ik vind de discussie over vreemdelingen en asielzoekers in ons land ontzettend moeilijk en vind het moeilijk om er op een objectieve manier mee om te gaan", zei de wethouder vorige week. "Ik heb mijzelf ongevraagd gecorrigeerd. Door beladen labels te plakken droeg ik immers bij aan de verdere polarisatie van dit thema, precies waar ik me tegen wilde verzetten", meldt Nuijens een kleine week later. "Als raadslid in Amsterdam was ik gewend me veel meer te mengen in landelijke discussies. De rol van wethouder is een wezenlijk andere dan die van raadslid. Het kan zijn dat het soms nodig is je als wethouder uit te spreken over de inhoud van een voorstel, maar het oordeel over andere partijen hoor ik aan anderen te laten. Ik wilde juist wethouder worden om samen met anderen te kunnen werken aan oplossingen."

Nuijens richtte zich vorige week specifiek tot de raadsleden van de VVD Diemen. Fractievoorzitter Brigitte Wielage reageerde kort: "Ik ben enorm van de uitspraken geschrokken. In de fractie hebben we besloten op dit moment geen reactie te geven." De VVD Diemen beraadt zich daar nog over. Ook het Diemense CDA beraadt zich, meldde Paul de Zeeuw in de vergadering. Hij noemde de gebezigde taal van de wethouder 'ongepast'.