Alan Bains voor het nieuwe gebouw van De Kersenboom.
Alan Bains voor het nieuwe gebouw van De Kersenboom. Foto: Trudy Kroese

'Wij hebben altijd brede steun gekregen van de politiek'

Alan Bains, directeur/bestuurder van de Stichting Openbaar Onderwijs Primair gaat op 1 augustus met pensioen. Vorige week kreeg hij de Zilveren Diemer Speld, als waardering voor zijn inzet de afgelopen 28 jaar voor 'zijn' Diemense scholen, leerkrachten en leerlingen. Bains blikt terug op zijn periode in het openbaar onderwijs in Diemen. Er zijn veel zaken gerealiseerd en ook in de nabije toekomst zijn er positieve ontwikkelingen te verwachten.

DIEMEN Alan Bains begon op 1 augustus 1990 met zijn carrière in het basisonderwijs in Diemen. Hij werd toen directeur van basisschool De Venser in Diemen-Zuid. De Venser heeft eerder dit jaar een nieuwe naam gekregen: Het Atelier. De Stichting OOP is verantwoordelijk voor vijf basisscholen: Noorderbreedte, De Octopus, De Kersenboom en Het Atelier in Diemen en De Grote Beer in Duivendrecht. De stichting fuseert op 1 augustus met de Stichting Spirit Basisscholen die in Diemen verantwoordelijk is voor De Ark en De Duif. Die laatste school is met 't Palet opgegaan in Noorderbreedte. De naam van de nieuwe stichting wordt: Stichting Florente. Jan Boomsma, die directeur is van de Stichting Spirit Basisscholen, wordt de bestuurder-directeur van de Stichting Florente.

Bains: "Er is de afgelopen jaren veel tot stand gebracht. De Noorderbreedte is gebouwd, De Octopus is gerenoveerd en heeft er veel ruimte bij gekregen en vanaf maandag 3 september krijgen de leerlingen van De Kersenboom les in een nieuw schoolgebouw dat vlak bij de huidige school ligt. En in het schooljaar 2021-2022 komt Het Atelier in een nieuw gebouw in Holland Park. Die school gaat deel uitmaken van een bouwblok en krijgt een sportzaal. Alle nieuwe en gerenoveerde scholen zijn duurzaam gebouwd: geen gasaansluitingen, warmte- en koude-installaties, zonnepanelen en goed geïsoleerd."
Ruim tien jaar geleden waren er zorgen over de toekomst van het basisonderwijs in Diemen. Dit kwam door de verwachte afname van het aantal leerlingen. Maar de oplevering van veel woningen in Plantage de Sniep en Holland Park heeft de situatie volledig veranderd. De scholen die in Diemen zijn aangesloten bij de Stichting OOP hebben in totaal zo'n 950 leerlingen en dat aantal loopt nog steeds op. De Kersenboom heeft nu 282 leerlingen, maar start in september met 310 leerlingen.

Er werken bij de stichting 105 leerkrachten. Bij alle scholen staan een of meerdere mannen voor de klas. Bains maakt zich zorgen over de aanwas van nieuwe leraren. "De afgelopen jaren zijn de leerkrachten die tussen 1946 en 1956 zijn geboren met pensioen gegaan of gaan binnen enkele jaren met pensioen. De meeste leerkrachten die bij ons werken blijven omdat het hen goed bevalt, maar het is steeds een opgave om nieuwe leerkrachten te vinden. Het is voor leerkrachten bijna onmogelijk geworden om in deze regio goede en betaalbare huisvesting te vinden. Dat geldt overigens ook voor politieagenten en verpleegsters. De Stichting OOP is een leerschool voor studenten van de PABO. Die worden begeleid door Marten Bergsma. Wij bieden goede studenten na afloop van hun studie een baan aan."

Bains is zeer te spreken over de samenwerking met de gemeente. "Ongeacht de politieke kleur van het college van B en W hebben wij altijd brede steun gekregen van de politiek. Dan doel ik met name op de achtereenvolgende wethouders van Onderwijs. Wij hebben ook altijd kunnen rekenen op steun van ambtenaren. Op het gebied van onderwijs voert Diemen een continu beleid. Bij het aantreden van een nieuw college gaat niet alles opeens helemaal anders. Ik heb altijd het gevoel gehad dat de politiek en de scholen goed samen hebben gewerkt. Dat vind ik zeer plezierig."

Rooskleurig

Bains ziet de toekomst van het basisonderwijs in Diemen rooskleurig in. Hij schat dat de scholen tot zeker 2050 over voldoende leerlingen zullen beschikken. "Ik hoop dat de Stichting Florente de huidige koers voortzet. Bij ons staat de leerling altijd voorop en dat dient wat mij betreft zo te blijven."

Alan Bains neemt afscheid als directeur/bestuurder van Stichting OOP
Alan Bains kreeg de Zilveren Diemer Speld vorige week van wethouder Jeroen Klaasse.