Wimke Kraak en Yvonne Ferwerda zullen de leerlingen missen maar kijken ook uit naar meer vrije tijd.
Wimke Kraak en Yvonne Ferwerda zullen de leerlingen missen maar kijken ook uit naar meer vrije tijd. Foto: Trudy Kroese

Vertrekkende juffen van De Octopus zullen de kinderen missen

Wimke Kraak en Yvonne Ferwerda nemen aan het eind van dit schooljaar afscheid als lerares van brede school De Octopus.

DIEMEN "De kinderen", is het antwoord van Wimke en Yvonne op de vraag wat zij het meest zullen missen na hun afscheid als lerares. Het werken met kinderen is elke dag weer anders. Beide leraressen komen oorspronkelijk uit Amsterdam, wonen nu al jaren in Diemen en hebben een jaar of veertig ervaring in het basisonderwijs. Ze hebben allebei eerst lesgegeven in Amsterdam.

Yvonne gaf in Diemen les op achtereenvolgens De Kring, De Venser en De Octopus. Wimke werkte eerst op de Dallingaschool, de voorloper van De Octopus. Door de jaren heen gaven zij les aan alle groepen van De Octopus.

Yvonne: "Ik zal de kinderen missen. Kinderen zijn eerlijk, betrouwbaar en je kunt aan hun ogen zien of ze iets menen. Ik houd ook van boefjes in de klas." Haar collega Wimke onderschrijft die woorden. Ook zij vindt het leuk om met 'lastige' kinderen te werken. "Juffen hebben ogen in hun rug", zeggen kinderen vaak."

Zij vinden beiden dat de kinderen door de jaren heen drukker zijn geworden. Volgens hen komt dit doordat de kinderen veel minder buiten spelen en door de invloed van de sociale media en wat daarmee samenhangt. Op De Octopus leveren de kinderen hun mobiele telefoon in voor aanvang van de les. Na afloop krijgen ze de telefoon uiteraard terug. Ook de opvoeding is door de jaren heen veranderd, vinden zij. "Ouders willen steeds meer weten wat er op school gebeurt", geven Wimke en Yvonne aan. Ouders hebben ook niet altijd een goed beeld van het gedrag van hun kind op school. Wimke: "Het komt voor dat ouders zeggen: 'Zoiets doet mijn kind niet'."

Excel-juf

Vrijwel elke leerkracht in het basisonderwijs zal het beamen. Zij zijn - dikwijls tot hun spijt - heel veel tijd kwijt aan werkzaamheden die niets met lesgeven te maken hebben. Yvonne: "Ik zeg weleens dat wij 'Excel-juffen' zijn geworden. Dat geeft aan dat wij heel veel tijd kwijt zijn aan administratie en andere zaken. Die werkzaamheden zal ik niet missen." Ook Wimke geeft aan dat zij het bijhouden van de administratie, het vergaderen en het nakijken van werk van de leerlingen niet zal missen.

Zij vinden dat de kinderen drukker
zijn geworden

Op de markt

Doordat zij jarenlang voor de klas hebben gestaan, hebben zij aan heel veel kinderen lesgegeven. Yvonne schat dat dat aantal boven de duizend ligt. In een aantal gevallen hebben zij lesgegeven aan de kinderen van oud-leerlingen. Mede doordat zij in Diemen wonen, komen zij regelmatig ex-leerlingen en ouders tegen. Die ontmoetingen zijn altijd leuk. Wimke: "Er staat een ex-leerling van mij op de markt in Diemen. Hij zegt soms: 'Als ik het bedrag van de aankopen niet goed heb uitgerekend, is het niet mijn schuld, maar heeft u mij dat niet goed geleerd'."

Yvonne Ferwerda gaat met vervroegd pensioen, Wimke Kraak heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Beiden zijn getrouwd en elk moeder van twee kinderen die niet meer thuis wonen. Hoewel zij de leerlingen zullen missen, kijken zij ook uit naar meer vrije tijd. Yvonne: "Ik ben graag in de tuin bezig, ik schilder, speel bridge en vind het leuk om Amsterdam in te gaan. Ik pak dan altijd de fiets." Wimke: "Ik speel sinds een paar jaar golf en vind het prettig dat ik daar nu meer tijd voor krijg. Verder beeldhouw ik en lees ik veel. En we krijgen meer tijd om eens een dagje weg te gaan."

Receptie

De Octopus houdt op vrijdag 13 juli van 18.00 tot 20.00 uur een afscheidsreceptie voor Yvonne Ferwerda en Wimke Kraak. Zij hopen dat veel oud-leerlingen, ouders en voormalige collega's de receptie bezoeken.
Mensen die de receptie willen bezoeken kunnen een e-mail sturen naar k.vanderwerf@obs-de-octopus.nl.