Lijn 9 wordt lijn 19.
Lijn 9 wordt lijn 19. Foto: Trudy Kroese

Nog even genieten van prachtige nummer: lijn 9

Op zondag 22 juli gaat het nieuwe lijnennet van het GVB in. Het nummer van lijn 9 wordt gewijzigd in lijn 19. De tram rijdt vanaf die dag niet meer naar het Centraal Station.

DIEMEN Lijn 9 rijdt al sinds mensenheugenis van het Centraal Station naar de Watergraafsmeer. Het eindpunt lag lange tijd bij het Ajax Stadion aan de Middenweg. Inwoners van Diemen stapten daar uit en moesten vervolgens een stuk lopen voordat zij thuis waren. In 1990 werd lijn 9 doorgetrokken naar Diemen. Het was de eerste tram van het GVB die de stadsgrens van Amsterdam passeerde.

De Rijksweg 705 sneed jarenlang dwars door Diemen. Op 23 mei 1989 werd de Rijksweg afgesloten. De gemeente Diemen liet deze bijzondere dag niet zomaar voorbijgaan. 's Avonds was er op een podium dat was opgesteld op de Hartveldseweg ter hoogte van de Burgemeester Bickerstraat een optreden van de Achterhoekse popgroep Normaal. Het was mooi weer en de bezoekers genoten van drankjes die door horecaondernemer Herman Beijnes van Café 't Pandje op de Hartveldseweg werden verkocht. Het feest werd afgesloten met vuurwerk.

Er werd begonnen met de herinrichting van de Hartveldseweg en de Muiderstraatweg en de aanleg van tramrails en bovenleidingen voor het doortrekken van lijn 9 naar Diemen. Lijn 9 reed op 6 juli 1990 voor het eerst naar De Sniep. Wethouder Hanneke van Wel-Karbet reed de tram over de gemeentegrens. Naast het eindpunt kreeg de tram aanvankelijk twee haltes in beide richtingen in Diemen: bij de Nicolaas Lublinkstraat en bij de rooms-katholieke kerk Sint Petrus' Banden. Later kwam er een halte bij ter hoogte van de Arent Krijtsstraat. Dit om bewoners van het toenmalige bejaardenhuis Onze Woning ter wille te zijn.

Lijn 9 werd lange tijd geassocieerd met Ajax. Bezoekers van thuisduels maakten gebruik van de tram. Dit leidde weleens tot overlast. Het kwam regelmatig voor dat de politie de tram in stormde en supporters die zich misdroegen de tram uit sloeg. In 1996 verhuisde Ajax van het sfeervolle stadion aan de Middenweg naar de Amsterdam Arena, die tegenwoordig Johan Cruijff Arena heet.

Lijn 19

Lijn 9 reed op 6 juli 1990 voor het eerst
naar De Sniep in Diemen

De invoering van het nieuwe lijnennet van het GVB valt samen met de eerste rit van de Noord/Zuidlijn. Lijn 19 rijdt vanaf zondag 22 juli vanaf Diemen via de Watergraafsmeer en Amsterdam-Oost naar het Alexanderplein. De tram slaat daar linksaf en rijdt een route via de Weteringschans, het Leidseplein en Amsterdam-West naar het nieuwe eindpunt bij station Sloterdijk.

Reizigers die naar het centrum van Amsterdam of het Centraal Station willen, kunnen op het Alexanderplein overstappen op lijn 14. Zij kunnen echter ook in lijn 19 blijven zitten en op het Weesperplein overstappen op de metro of bij de Vijzelgracht op de Noord/Zuidlijn. Voor veel inwoners van Diemen die naar het Centraal Station of het centrum van Amsterdam gaan zijn de trein (station Diemen Centrum) en de metro (station Diemen-Zuid) een goed alternatief.

In de toekomst gaat er nog meer veranderen voor reizigers die gebruikmaken van de tram. De huidige tramhaltes bij de Nicolaas Lublinkweg en de kerk Sint Petrus' Banden (Schoolstraat) verdwijnen. Hiervoor in de plaats komen haltes in beide richtingen op de Hartveldseweg tussen de Burgemeester Bickerstraat en de Ouddiemerlaan. De reden hiervan is dat Vervoerregio Amsterdam - verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in deze regio - het aantal haltes wil verminderen. Het doel is om de tram sneller op de plaats van bestemming te laten zijn.

In de toekomst verhuizen ook de haltes van de tram.