Chivani hoopt dat veel kinderen, en hun ouders, meedoen aan de Diemer Doe Dag.
Chivani hoopt dat veel kinderen, en hun ouders, meedoen aan de Diemer Doe Dag. Foto: Sherida Macintosh

Kinderen en ouders samen actief

DIEMEN Ze is pas, pardon ál, 11 jaar, maar Chivani Macintosh Henshuys is een veelzijdige dame. Ze heeft haar eigen kledinglijn, danst en ze organiseert op zaterdag 7 juli samen met de buurtsportcoaches de eerste Diemer Doe Dag.

Het was haar moeder Sherida die Chivani wees op een artikel in het DiemerNieuws over de Daarom Diemen Challenge. "Bedenk jij eens iets leuks", zei mijn moeder, en dat heb ik toen gedaan", vertelt Chivani. Ze dacht aan een 'Diemen Got Talent' - "maar dat is zo cliché" - en samen met haar zus aan een modeshow - "maar ik ben niet zo'n modepop". Toen bedacht ze dat het leuk zou zijn om kinderen eens achter Fortnite (computergame, red.) vandaan te krijgen en samen met hun ouders te laten sporten. Het idee voor de Diemer Doe Dag was geboren.

Chivani was het enige kind met een idee voor de Daarom Diemen Challenge, maar de jury vond haar idee zo leuk dat zij een extra aanmoedigingsprijs uitloofde. Geen geldbedrag, maar hulp van de buurtsportcoaches van de Stichting Welzijn Diemen om haar evenement uit te voeren. Ook wethouder Jeroen Klaasse is heel enthousiast over Chivani's plan en verricht de officiële opening van de Diemer Doe Dag. Zaterdag 7 juli is het zo ver.
Kinderen uit groep 6, 7 en 8 die in Diemen wonen mogen meedoen, met hun ouders. Het evenement begint om 12.00 uur swingend met een optocht geleid door een brassband, van Theater de Omval naar de sporthal aan de Prins Bernhardlaan. Daar wordt de opening van de Diemer Doe Dag verzorgd door dansgroep Once Upon a Time. Daarna begint het sportgedeelte waarbij de teams handbal, voetbal, korfbal en hockey spelen. Als het mooi weer is, kan er buiten ook nog slagbal worden gespeeld. Via een app kan iedereen meedoen aan een Diemer Kennisquiz, want Chivani vindt het leuk om sport en kennis te combineren. Moeder Sherida organiseert een bingo met leuke prijzen. De dag wordt in stijl afgesloten met een afterparty waar een dj de muziek verzorgt. De winnende teams krijgen een plekje aan heuse vip-tafels met een hapje en een drankje en een cadeautje.

Chivani heeft al veel hulptroepen voor de Diemer Doe Dag. "Mijn moeder en buurtsportcoaches Dionne Tool en Rens Wit zijn mijn grootste hulpen en ik krijg ook veel hulp van familie en vrienden." Maar ze doet ook heel veel zelf. Ze ontwierp het kleurige logo voor het evenement en maakte samen met haar moeder een mooie flyer. Met Dionne gaat ze alle basisscholen langs om in groep 6, 7 en 8 te vertellen over het evenement en ze heeft een Instagramaccount voor het evenement gemaakt.

De eerste aanmeldingen voor de Diemer Doe Dag zijn al binnen. Chivani hoopt dat veel kinderen zich van tevoren aanmelden, zodat de teams alvast gemaakt kunnen worden. "Ze kunnen zich aanmelden met hun ouders, maar met een oom of tante of opa of oma mag ook, of alleen als dat niet lukt." Wie op 7 juli aangestoken door de vrolijke muziek van de brassband alsnog mee wil doen, kan zich dan ook nog inschrijven in de sporthal.

Aanmelden: mail je naam, school en klas naar d.tool@welzijndiemen.nl. Instagram: diemerdoedag.