Dochter Anneke Smit onthult met wethouder Klaasse het straatnaambord 'Gerrit Smitlaan'.
Dochter Anneke Smit onthult met wethouder Klaasse het straatnaambord 'Gerrit Smitlaan'. Foto's: Patrick Hesse

Opnieuw straten vernoemd naar Diemense sporthelden

Wethouder Jeroen Klaasse van Sportzaken heeft vorige week donderdag de straatnaamborden van drie Diemense sporthelden onthuld.

DIEMEN Opnieuw zijn drie straten in Plantage De Sniep genoemd naar Diemense sporthelden. De namen van Gerrit Smit, Piet Trooster en Fred Lunstroo zijn nu vereeuwigd in drie lanen nabij, heel toepasselijk, Sportpark Diemen.

Vier andere Diemense sporthelden hadden al een straat in Plantage De Sniep: Iet van Feggelen, Jaap Havekotte, Jan Bredius en Joop Niemans. "Het is uniek, deze straatnamen zul je niet in andere gemeenten vinden", aldus Jaap Haag van de straatnamencommissie. "Dit laat zien dat we in Diemen een mooi sportklimaat hebben", vindt Klaasse.

Fred Lunstroolaan

Erwin Lunstroo, de zoon van Fred Lunstroo (1943-2011) vertelde onder het straatnaambord van de Fred Lunstroolaan over zijn vader, die 58 jaar actief was in het Diemense sportleven. Fred Lunstroo werd in 1953 lid van DVAV, de voorloper van SV Diemen. Hij begon in de jeugdafdeling en speelde later vooral in het tweede en derde elftal en de veteranen. Hij heeft zich altijd enorm ingezet voor de vereniging. Hij was jeugdleider van het team van zoon Erwin en werd in 1994 lid van het bestuur. In 1996 werd hij penningmeester en in 1999 volgde hij Jaap Manshanden op als voorzitter, tot 2002 in de dubbelfunctie voorzitter/penningmeester. Hij was ook voorzitter van de Diemense sportraad en vervulde bestuurlijke functies voor de KNVB. Fred Lunstroo kreeg voor zijn vele vrijwilligerswerk het predicaat erevoorzitter van SV Diemen, als eerste in de geschiedenis van de club, een gouden KNVB-speld en een koninklijke onderscheiding. Erwin Lunstroo vertelde dat de familie trots is dat er nu een laan genoemd is naar zijn vader. "Een bijzonder eerbetoon en Fred zou trots geweest zijn op deze locatie, aan de Sportlaan, waar hij enkele keren per week overheen ging op weg naar zijn geliefde SV Diemen." Extra bijzonder: "Even verderop ligt de Joop Niemanslaan. Fred is het kleine neefje van Joop Niemans."

Gerrit Smitlaan

Gerrit Smit (1916-2011) was voetballer bij DVAV. Zijn dochter Anneke Smit vertelde dat haar vader Gerrit Smit een geboren Diemenaar was en altijd in Diemen heeft gewoond, behalve tijdens en na de oorlogsjaren tot 1958, tot spijt van hem en zijn vrouw. Hij maakte deel uit van het eerste elftal van DVAV en speelde in het team dat in 1949 kampioen werd. Gerrit maakte zich 'wereldberoemd' in Diemen door vlak voor tijd 2-1 te scoren met een strafschop tegen Madjoe, waardoor DVAV bij de KNVB kwam. "Mijn vader was 17 jaar toen hij debuteerde als linksbinnen in het eerste van DVAV en 37 toen hij stopte met zijn actieve voetbalcarrière. Een bestuursfunctie wilde hij niet, maar een clubman is hij altijd gebleven: op allerlei manieren actief voor het clubblad en tot op hoge leeftijd bezocht hij wedstrijden van SV Diemen." Jarenlang schreef Gerrit Smit onder het pseudoniem Gejes in het clubblad De Treffer over de club en de vrijwilligers. Hij wordt omschreven als 'een lokale grootheid voor DVAV'.

Een bijzonder eerbetoon voor de Diemense sporthelden

Piet Troosterlaan

Dineke de Wit-Trooster, dochter van Piet Trooster (1912-1987) onthulde samen met Klaasse het straatnaambord van haar vader. Piet Trooster was een schaatser die zeven keer mocht starten in een Elfstedentocht en maar liefst vijf Elfstedentochtkruisjes in zijn bezit had. Hij voltooide de Elfstedentocht in 1940, 1941, 1947, 1954 en 1956. Zijn hoogste klassering bereikte hij in 1941. Hij finishte toen als dertiende. In 1942 moest hij opgeven vanwege bevriezingsverschijnselen en in de barre tocht van 1963 werd hij zeer tegen zijn zin van het ijs gehaald omdat hij volgens de jury niet tijdig de finish zou halen. Gerrit Smit reed ook vele andere tochten en wedstrijden, waaronder de alternatieve Elfstedentocht in Finland. Naast al dat schaatsen speelde Piet Trooster honkbal bij Quick en was een verwoed voetballer die vanaf zijn jeugd tot zijn dood lid was van de Amsterdamse vereniging Zeeburgia, waar hij op oudere leeftijd tot erelid benoemd werd, vertelde zijn dochter. "Symbolisch is hij nu weer verenigd met zijn vriend Jaap Havekotte, naar wie hier ook een straat vernoemd is."

Dineke de Wit bewondert het straatnaambord van de Piet Troosterlaan.