Wethouder Jorrit Nuijens wil zelf graag in Diemen komen wonen.
Wethouder Jorrit Nuijens wil zelf graag in Diemen komen wonen. Foto: Trudy Kroese

Wethouder Jorrit Nuijens
gaat tempo maken

Jorrit Nuijens (GroenLinks) is sinds 31 mei wethouder van Diemen. Een kennismakingsgesprek met de nieuwe wethouder, die spoedig naar Diemen wil verhuizen.

DIEMEN Jorrit Nuijens werd op 18 februari 1980 in Amsterdam geboren. Nadat hij een tijdje in Ilpendam en Abcoude had gewoond, keerde hij in 1994 terug in Amsterdam.

Na het afronden van het Ignatius Gymnasium in Amsterdam ging hij naar de staat California in de Verenigde Staten om te studeren. "Ik heb daar aan drie universiteiten een theateropleiding gevolgd. In Davis, Los Angeles en San Francisco. Ik ben afgestudeerd als acteur en regisseur. De film- en theaterwereld in Amerika is keihard en ik voelde mij daar niet op mijn plaats. Ik ben na mijn studie teruggekeerd naar Amsterdam en ben bedrijfsleider op de scheepswerf van mijn vader geworden. Het was zwaar: ik was bedrijfsleider, de zoon van de baas en moest in die tijd ook mantelzorg aan familieleden verlenen. In 2012 ben ik met die baan gestopt."

Nuijens meldde zich in 2009 aan als lid van GroenLinks. "Ik heb altijd links gestemd, meestal GroenLinks en één keer PvdA. Maar door de privatiseringen van het tweede paarse kabinet was op de PvdA stemmen voor mij geen optie meer. Voor de gemeenteraads- en stadsdeelverkiezingen van 2010 was ik campagneleider van GroenLinks in stadsdeel Centrum. Ik werd dat jaar namens GroenLinks gekozen als fractievoorzitter in stadsdeel Centrum. Ik vreesde ooit dat ik te emotioneel was voor de politiek, maar oprechte emotie is goed. Ik was en ben voorstander van de stadsdelen. Ik ken het verwijt dat er soms Tweede Kamertje werd gespeeld, maar de leden van de stadsdeelraad stonden dicht bij de mensen, hadden veel contacten en konden veel voor hen betekenen. Ik vond het werk als deelraadslid leuker dan dat als gemeenteraadslid, wat ik de afgelopen vier jaar in Amsterdam heb gedaan." Nuijens solliciteerde eind vorig jaar bij GroenLinks in Diemen naar de functie van wethouderskandidaat. "Ik wide gaan besturen en bij voorkeur in een gemeente met een schaal ter grootte van Diemen. Mijn voorganger Ruud Grondel heeft altijd gezegd dat Diemen een stedelijk dorp is en dat de zelfstandigheid en de schaal van Diemen een voordeel zijn. Ik ben pas kort wethouder, maar heb de voordelen van een gemeente als Diemen al gemerkt. Er kwam onlangs een inwoner van Diemen op mijn spreekuur met een kwestie over een bijstandsuitkering. Ik heb het meteen nagevraagd. Door de grootte van Diemen krijgt die mevrouw heel snel antwoord. De situatie is niet te vergelijken met die in Amsterdam. Daar komt een vergelijkbare kwestie niet of pas na een jaar op het bureau van een wethouder."

Nuijens is in het college van B en W verantwoordelijk voor de portefeuilles Openbare Ruimte, inclusief afval, water, natuur en ecologische verbindingen, Groen Buitengebied, Duurzaamheid, Milieu, Gebouwenbeheer, Sociale Zaken, Participatiewet inclusief Armoedebeleid, Taal & Inburgering, Vluchtelingenzaken, Bedrijvenpanels en Dierenwelzijn. Tevens is hij wijkwethouder Diemen-Noord, lid commissie Bezwaar & Beroep, en eerste locoburgemeester.
De coalitie heeft afgesproken om de komende vier jaar elk jaar 200.000 euro uit te trekken voor de begeleiding naar werk van mensen die afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering. Het gaat in veel gevallen om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, mensen die relatief oud zijn en mensen die al lang werkloos zijn.

Nuijens: "De investering bestaat uit drie pijlers: wij geven extra geld uit voor scholing en cursussen aan mensen die langdurig werkloos zijn. Er komt extra ambtelijke capaciteit voor werkcoaches die langdurigwerklozen begeleiden en wij streven ernaar om mensen naar duurzaam werk te begeleiden. Daar bedoel ik mee: een baan die niet voor slechts een paar maanden is, maar voor langere tijd. Ik zal een voorbeeld geven. Stel: iemand die uit Syrië is gekomen kan als postbesteller aan de slag gaan, maar heeft met de juiste opleiding kans op een baan voor langere tijd, zeg boekhouder. Diegene mag van ons dan iets langer gebruikmaken van een bijstandsuitkering om Nederlands te leren en cursussen te volgen. Het gevolg is dat die persoon daarna aan de slag kan voor langere tijd. Dat is goed voor de persoon in kwestie en heeft ook tot gevolg dat zij of hij na enkele maanden werken niet opnieuw een beroep hoeft te doen op een bijstandsuitkering."

Het college van B en W streeft ernaar om een nieuw systeem voor de inzameling van afval in te voeren. De gemiddelde inwoner van Diemen produceert per jaar 220 kilo restafval. Dit moet veel minder worden. Nuijens: "Na de zomer ga ik in alle wijken kijken en met bewoners overleggen over het afvalsysteem. Pas nadat ik met mensen gesproken heb gaan we voorstellen doen voor een nieuw systeem voor de inzameling van afval. Ik ga tempo maken, maar verwacht dat het minimaal 1,5 tot 2 jaar duurt tot dat nieuwe systeem er is."

'Ik ben van plan om binnen een jaar naar Diemen te verhuizen'

'Ik heb de voordelen van een gemeente als Diemen al gemerkt'

Nuijens is nog inwoner van Amsterdam, hij woont vlak bij Artis. Toen hij kandidaat-wethouder van GroenLinks werd, heeft hij aangegeven dat als hij inderdaad wethouder zou worden op korte termijn naar Diemen zou verhuizen. "Toen ik bij GroenLinks in Diemen solliciteerde werd niet de harde eis gesteld dat ik in Diemen moest gaan wonen. Maar ik wil dat zelf. Ruud Grondel is altijd in Amsterdam blijven wonen. Maar Ruud was een zwaargewicht met ervaring in Amsterdam en Haarlem en bovendien was hem gevraagd om wethouder in Diemen te worden na een politieke crisis. Mijn situatie is anders. Ik heb zelf gesolliciteerd om wethouder te worden en begin in deze functie. De gemeenteraad heeft mij voor een periode van een jaar ontheffing verleend om in Diemen te wonen. Ik ben van plan om binnen dat jaar naar Diemen te verhuizen." Nuijens wil samen met een vriendin manege Double R Ranch aan de Stammerdijk kopen. Hij wil dan in de bedrijfswoning gaan wonen.