Licht wisselvallig, perioden met zon, iets warmer

Een gebied van hoge luchtdruk ligt bij de Britse Eilanden. Met een noordelijke stroming is het koel. Het hogedrukgebied trekt langzaam zuidoostwaarts. Daardoor gaat de wind draaien en komt vanaf donderdag uit zuidwest tot west. De temperatuur stijgt licht, maar het wordt dan tevens wisselvalliger met een iets toenemende neerslagkans bij gematigde temperaturen.

Vrijdag + het weekeinde

Na de passage van een warmtefront donderdag met wat regen wordt het vrijdag met 22 graden iets warmer. Het blijft droog. Er waait een matige zuidwestenwind. Ook zaterdag is het nog vrij warm met een maximum van 22 à 23 graden. Er is zonneschijn en stapelwolken. Later op de dag kan een bui tot ontwikkeling komen. Zondag is de kans op enkele buien iets groter. Af en toe schijnt de zon. Bij een stevige westenwind is het met 19 à 20 graden dan iets koeler.

Trend na het weekeinde

Ook komende week is het weerbeeld wisselend. Enerzijds zorgt een uitloper van het Azoren hoog voor meest droog weer met geregeld zon. Anderzijds brengen uitlopers van Atlantische storingen soms bewolking met kans op een bui. De maxima liggen tussen 20 en 25 graden.

Weetje

Deze week is het met name dinsdag en woensdag koel met een maximum onder de 20 graden. Het is de bekende junikoelte, die een deel van de junimaand kenmerkt. Soms duurt het enkele dagen, soms ook langer. Het staat ook bekend als schaapscheerderskou. De schapen werden dan geschoren om te voorkomen dat de huid van de dieren aan felle zon werd blootgesteld.